Udka z kurczaka
- Udko kurczaka ze skórą - 6 kawałków (720 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
Przepis na udka z kurczaka krok po kroku
Mięso opłucz, oczyścić i osusz.
Do miseczki wlej 3 łyżki oliwy. Następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dobrze wymieszaj.
Udka z kurczaka przełóż do pojemnika. Mięso dobrze natrzyj marynatą i zamknij pojemnik. Udka odstaw do lodówki na całą noc.
Mięso wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wlej ok. 50 ml wody i zamknij naczynie pokrywką.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół). Udka z kurczaka piecz ok. 40 minut z przykryciem, a potem 15 minut bez pokrywki. Po pierwszych 20 minutach przewrócił udka na drugą stronę i powtórz tę czynność po kolejnych 20 minutach. Te ostatnie 15 minut mięso powinno się piec skórką do góry.
Podawaj na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.
Więcej informacji na temat udek z kurczaka
Udka z kurczaka z wybranymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie tych udek nie jest czasochłonne, ale nie jest to szybki przepis – jest tutaj znaczący czas oczekiwania (marynata, pieczenie). Mimo to warto wypróbować tak przygotowane udka!
Jak zrobić udka z kurczaka? Mięso należy zamarynować. Do tego potrzebne będą różne przyprawy i zioła. Zarówno sól i pieprz, jak i zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek należy wymieszać w miseczce razem z oliwą (może być też olej, np. rzepakowy). Taką marynatą należy dobrze natrzeć mięso i zamknąć je w pojemniku. Mięso powinno odleżeć w lodówce co najmniej parę godzin, ale najlepiej zostawić je tam na całą noc.
Mięso należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Ile czasu piec udka z kurczaka? Powinno to zająć ok. 50-55 minut, z czego pierwsze 40 minut mięso powinno być pod przykryciem (w połowie należy odwrócić), a ostatnie 10-15 minut już bez przykrywki, aby powstała chrupiąca skórka na udkach. Tak przygotowane pieczone mięso z piekarnika można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu przypadkach będzie bardzo dobre.
Ten przepis na pyszne udka z kurczaka zmodyfikuj tak, aby dopasować danie do swojego gustu. Wybierz takie przyprawy, które lubisz najbardziej i to właśnie w nich obtocz i zamarynuj mięso. Świeży czosnek możesz zamienić na czosnek granulowany. Mięso możesz zamarynować także z kawałkami cebuli. W ten sam sposób, jak udka, możesz przygotować pałki lub ćwiartkę kurczaka (czyli udko z podudziem), ale czas pieczenia będzie inny (mniejsze części trzeba piec krócej, a większe kawałki dłużej).
Soczyste udka z kurczaka można podać na obiad z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, choć sprawdzi się także puree. Te udka będą dobre także z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Odpowiednim dodatkiem będzie ulubiona sałatka. Możesz pokusić się na czerwone buraczki, mizerię z ogórka lub surówkę z białej kapusty i marchewki.
Alergeny w udkach z kurczaka
Lista alergenów dla udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze udek z kurczaka
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.