Udka z kaczki pieczone w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone udka z kaczki.
Udka z kaczki pieczone w rękawie
Udka z kaczki pieczone w rękawie to doskonała opcja na naprawdę pyszny dodatek do obiadu, czy kolacji. Są bardzo delikatne, a przy tym niezwykle aromatyczne.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 90 min
732 kcal
Kcal w porcji
349 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Udko kacze (420 g)
  • Rozmaryn świeży (10 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Miód (18 g)
  • Jabłko (160 g)
  • Sok pomarańczowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na udka z kaczki pieczone w rękawie krok po kroku

Udka natrzyj przyprawami (z wyjątkiem rozmarynu).

W misce wymieszaj oliwę, sok i miód. Włóż do niej udka i marynuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Mięso przełóż do rękawa, dodaj pokrojone w cząstki jabłko i gałązki rozmarynu. Woreczek zabezpiecz.

Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie otwórz woreczek i piecz kolejne 20 minut.

Jak oceniasz przepis na udka z kaczki pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,4% osób

Więcej informacji na temat udek z kaczki pieczonych w rękawie

Udka z kaczki pieczone w rękawie to doskonała opcja na naprawdę pyszny dodatek do obiadu, czy kolacji. Są bardzo delikatne, a przy tym niezwykle aromatyczne.

Przepis na udka z kaczki pieczone w rękawie to doskonały wybór na obiad. Udka z kaczki najlepsze są właśnie z piekarnika. Świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące, gdyż receptura jest rozpisana krok po kroku i nie jest zbyt skomplikowana. Kaczka to mięso, które wspaniale smakuje na słodko. To dlatego, że jest bardzo łagodna. Można całość wzbogacić, więc dodając do mięsa konfitury z żurawiny lub śliwek. Jednak nie jest to konieczne. Nie wszyscy są miłośnikami słodko-słonych połączeń. Te udka są tak dobre, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Najlepiej od razu przygotować większą porcję, jednak warto pamiętać, że to danie najlepiej smakuje świeże, po odgrzaniu już nie jest tak aromatyczne. Mięso z kaczki zwykle nie jest proponowane w zdrowych dietach zbyt często. Jednak, gdy pojawia się w niej od czasu do czasu, nie przynosi poważnych konsekwencji, a może być nawet zdrowe. Dlaczego warto okazjonalnie włączyć kacze mięso do diety? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Jest to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz układ krwionośny. Poza tym kacze mięso zawiera żelazo, które stanowi doskonałą ochronę przed anemią, a także poprawia odporność naszego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udka z kaczki pieczone w rękawie, by były soczyste, pyszne i dobre również dla początkujących to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w udkach z kaczki pieczonych w rękawie

Lista alergenów dla udek z kaczki pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka z kaczki pieczone w rękawie

Wartości odżywcze udek z kaczki pieczonych w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo nasyconego tłuszczu i cholesterolu, nie powinno więc gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(349g)
Energia (kcal)
209.77
732.09
Białko (g)
10.63
37.11
Fenyloalanina (mg)
0.44
1.53
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(349g)
Węglowodany (g)
6.25
21.81
Węglowodany przyswajalne (g)
5.47
19.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(349g)
Tłuszcz (g)
15.72
54.87
Tłuszcze nasycone (g)
5.00
17.44
Tłuszcze nienasycone (g)
10.72
37.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.82
30.77
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
6.66
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.14
168.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(349g)
Witamina B6 (mg)
0.34
1.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.37
Witamina C (mg)
5.39
18.83
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.76
Ryboflawina (mg)
0.17
0.61
Niacyna (mg)
2.05
7.15
Foliany (µg (mcg))
16.48
57.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(349g)
Sód (mg)
35.02
122.21
Potas (mg)
195.59
682.61
Wapń (mg)
9.79
34.17
Fosfor (mg)
105.53
368.29
Magnez (mg)
15.18
52.98
Żelazo (mg)
2.68
9.36
Cynk (mg)
0.49
1.72
Miedź (mg)
0.20
0.70
Mangan (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kaczki pieczonych w rękawie 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek z kaczki pieczonych w rękawie

Koszt składników
131.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
420 g
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
12.32
Za 420 g
Rozmaryn świeży
10 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Miód
18 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 18 g
Jabłko
160 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Sok pomarańczowy
45 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 45 ml
Koszt składników
131.50