Udka z grilla
- Udko kurczaka bez skóry - 2 szt (320 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ocet jabłkowy (15 ml)
Przepis na udka z grilla krok po kroku
Do dużej miski wlej oliwę i ocet, dodaj przyprawy.
Mięso wrzuć do marynaty i marynuj przez 2 godziny.
Rozgrzej grill i ułóż na nim mięso.
Grilluje je około 15 minut z obu stron.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat udek z grilla
Udka z grilla to super opcja dla wszystkich miłośników łatwych mięsnych dań. To super alternatywa dla tłustych czerwonych mięs, które zwykle pojawiają się na ruszcie.
Przepis na udka z grilla to dokonały pomysł na zdrowszą wersję grillowania. W dodatku są naprawdę pyszne. Wszystkie przyprawy znajdziesz już w swojej szafce. Choć receptura jest łatwa i nieskomplikowana, to całość wychodzi naprawdę pyszna i pełna smaku. Najbardziej urzekająca w tym mięsie jest właśnie jego prostota i to jak wspaniale komponuje się z innymi dodatkami. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek, gdyż wzbogaca ich smak i stanowi dobre źródło białka. Będzie również pasował do przepysznych makaronów i zapiekanek. To także idealny pomysł na dodatek do risotto czy kaszotto. Wystarczy pokroić mięso i dodać do gotowej potrawy, by wzbogacić ją w pełnowartościowe proteiny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udka z grilla, by były pikantne, smaczne i niezwykle łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze udka z kurczaka. Kluczowym elementem tego przepisu jest też marynata, która pozwala stworzyć naprawdę aromatyczne mięso. Będzie idealnym dodatkiem do sałatki czy drugiego dania. Można ją podawać z kaszą czy ziemniakami, ma naprawdę uniwersalne zastosowanie, ze względu na delikatny smak. Tak grillowane udko jest niezwykle soczyste, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje. Dzięki niemu stworzysz idealnie kruche i soczyste mięso z fileta z kurczaka w ekspresowym tempie. To mięso pięknie się prezentuje przez rumianą skórkę z grillowanych ziół. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. Całość połączona z dobrym źródłem węglowodanów stworzy zbilansowane danie, które będzie odpowiednie na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej.
Alergeny w udkach z grilla
Lista alergenów dla udek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze udek z grilla
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.