Udka wędzone

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka wędzone podane na deseczce.
Udka wędzone
Udka wędzone to dodatek, który doskonale smakuje na zimno. Można użyć ich do przygotowania wspaniałej sałatki, pysznej zapiekanki, ale również dodać do kanapki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 90 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (3000 g)
  • Sól (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
hak wędzarniczy, wędzarnia

Przepis na udka wędzone krok po kroku

Mięso przełóż do dużego garnka.

W misce rozmieszaj 2 litry ciepłej wody z solą. Następnie przelej ją do garnka z mięsem. Całość odstaw na 24 godziny.

Solankę wylej, a mięso przepłucz. Do garnka wlej 2 litry wody, a mięso gotuj przez 30 minut.

Mięso rozwieść w ciepłym suchym miejscu, do całkowitego wysuszenia.

Przygotuj wędzarnie. Mięso wędź przez 2,5 godziny w 65 st. C.

Jak oceniasz przepis na udka wędzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat udek wędzonych

Udka wędzone to dodatek, który doskonale smakuje na zimno. Można użyć ich do przygotowania wspaniałej sałatki, pysznej zapiekanki, ale również dodać do kanapki, która dzięki temu zyska zupełnie nowy wymiar smaku.

Przepis na udka wędzone jest banalnie prosty, a jakże smaczny. Odmieni każdy rodzaj kuchni i nada jej wspaniałego aromatu. Wszystko, czego potrzeba to dobrej jakości mięso z kurczaka i odrobina przypraw. Jeśli poszukujesz prostej inspiracji jak zrobić udka wędzone, ta receptura cię zachwyci. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, jedynie wędzenie jest czasochłonne, jednak nie wymaga ono dodatkowej pracy. Ważne jest jednak, by nie zaglądać do mięsa w czasie wędzenia, gdyż to może zaburzyć cały proces.

Zastanawiasz się jak uwędzić udka z kurczaka? Nic prostszego. Ten przepis przeprowadzi cię przez cały proces krok po kroku. Dlatego warto z niego skorzystać, nawet jeśli jest się początkowym kucharzem. Ćwiartki z kurczaka to mięso, które świetnie nadaje się do wędzenia, szybko chłonie zapach, a nie ma zbyt dużo tłuszczu. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować udka z kurczaka do wędzenia, by całość poszła naprawdę sprawnie, a efekt końcowy zachwycał smakiem. W tym daniu główną rolę gra pierś z kurczaka. To mięso, po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań.

Te wędzone udka smakują naprawdę wybornie. To wszystko zasługa odpowiedniej marynaty, która, choć bardzo łatwa w przygotowaniu nadaje całości wspaniałego i lekko pikantnego smaku. Tworzenie własnej marynaty jest niezwykle dobrym sposobem na zmniejszeniu udziału soli w diecie. Dzięki temu, że robi się ją własnoręcznie, można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsze

Alergeny w udkach wędzonych

Lista alergenów dla udek wędzonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka wędzone

Wartości odżywcze udek wędzonych

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na proces wędzenia, który nie jest zdrową metodą obróbki, tak przygotowane mięso nie powinno pojawiać się w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
200.62
0.00
Białko (g)
15.37
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.59
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
0.16
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.16
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
15.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
5.65
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
9.35
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.00
Cholesterol (mg)
87.19
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
26.25
0.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.00
Witamina C (mg)
0.19
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
26.25
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.00
Ryboflawina (mg)
0.13
0.00
Niacyna (mg)
4.43
0.00
Foliany (µg (mcg))
3.75
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
2503.75
0.00
Potas (mg)
190.81
0.00
Wapń (mg)
9.94
0.00
Fosfor (mg)
145.31
0.00
Magnez (mg)
17.88
0.00
Żelazo (mg)
0.67
0.00
Cynk (mg)
1.38
0.00
Miedź (mg)
0.05
0.00
Mangan (mg)
0.03
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny udek wędzonych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek wędzonych

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
3000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 6
48.00
Za 3000 g
Sól
200 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 g
Koszt składników
49.00