Przepis na udka wędzone krok po kroku
- Udko kurczaka ze skórą 3000 g
- Sól 200 g
Mięso przełóż do dużego garnka.
W misce rozmieszaj 2 litry ciepłej wody z solą. Następnie przelej ją do garnka z mięsem. Całość odstaw na 24 godziny.
Solankę wylej, a mięso przepłucz. Do garnka wlej 2 litry wody, a mięso gotuj przez 30 minut.
Mięso rozwieść w ciepłym suchym miejscu, do całkowitego wysuszenia.
Przygotuj wędzarnie. Mięso wędź przez 2,5 godziny w 65 st. C.
Często zadawane pytania
-
Udka z kurczaka
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Kurczak po tajwańsku
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Marynata do kurczaka
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Kurczak po tajsku
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pomysł na obiad z kurczakiem

(liczba kalorii)
Udka wędzone - cechy przepisu
Więcej o udkach wędzonych
Udka wędzone to dodatek, który doskonale smakuje na zimno. Można użyć ich do przygotowania wspaniałej sałatki, pysznej zapiekanki, ale również dodać do kanapki, która dzięki temu zyska zupełnie nowy wymiar smaku.
Przepis na udka wędzone jest banalnie prosty, a jakże smaczny. Odmieni każdy rodzaj kuchni i nada jej wspaniałego aromatu. Wszystko, czego potrzeba to dobrej jakości mięso z kurczaka i odrobina przypraw. Jeśli poszukujesz prostej inspiracji jak zrobić udka wędzone, ta receptura cię zachwyci. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, jedynie wędzenie jest czasochłonne, jednak nie wymaga ono dodatkowej pracy. Ważne jest jednak, by nie zaglądać do mięsa w czasie wędzenia, gdyż to może zaburzyć cały proces.
Zastanawiasz się jak uwędzić udka z kurczaka? Nic prostszego. Ten przepis przeprowadzi cię przez cały proces krok po kroku. Dlatego warto z niego skorzystać, nawet jeśli jest się początkowym kucharzem. Ćwiartki z kurczaka to mięso, które świetnie nadaje się do wędzenia, szybko chłonie zapach, a nie ma zbyt dużo tłuszczu. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować udka z kurczaka do wędzenia, by całość poszła naprawdę sprawnie, a efekt końcowy zachwycał smakiem. W tym daniu główną rolę gra pierś z kurczaka. To mięso, po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań.
Te wędzone udka smakują naprawdę wybornie. To wszystko zasługa odpowiedniej marynaty, która, choć bardzo łatwa w przygotowaniu nadaje całości wspaniałego i lekko pikantnego smaku. Tworzenie własnej marynaty jest niezwykle dobrym sposobem na zmniejszeniu udziału soli w diecie. Dzięki temu, że robi się ją własnoręcznie, można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsze
Wartości odżywcze udek wędzonych
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w udkach wędzonych
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na udka wędzone
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na udka wędzone
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w udkach wędzonych
Lista alergenów dla udek wędzonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka wędzone