Przepis na udka w miodzie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, rózga, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.

Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso.

Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.

Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.

Udka w miodzie zamarynowane
Udka w miodzie
Koszt przygotowania dania
24.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
53

Udka w miodzie - cechy przepisu

Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udkach w miodzie

Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka w marynacie miodowo — musztardowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić, upiec udka w miodzie? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.

Sprawdzony przepis na udka w miodzie z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Soczyste i smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Marynata jest łatwa w przygotowaniu oraz bardzo aromatyczna. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze udek w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
140.23 kcal
294.48 kcal
Białko
14.29 g
30.01 g

Węglowodany w udkach w miodzie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
10.02 g
21.05 g
Węglowodany przyswajalne
9.51 g
19.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
4.77 g
10.03 g
Tłuszcze nasycone
1.42 g
2.97 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.07 g
6.44 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
4.17 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
2.27 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
65.47 mg
137.48 mg

Witaminy w przepisie na udka w miodzie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
7.54 µg (mcg)
15.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.62 mg
1.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.19 µg (mcg)
15.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.08 mg
8.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.06 µg (mcg)
10.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.75 µg (mcg)
5.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na udka w miodzie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
164.75 mg
345.97 mg
Potas
200.29 mg
420.60 mg
Wapń
14.94 mg
31.36 mg
Fosfor
141.34 mg
296.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.63 mg
45.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
1.59 mg
Cynk
1.36 mg
2.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek w miodzie 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udkach w miodzie

Lista alergenów dla udek w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania udek w miodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Musztarda
120 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na udka w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób