Udka w miodzie

Opublikowano: 21.04.2022 r., 9:01 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka pieczone z miodem
Udka w miodzie
Udka z kurczaka w miodzie to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 75 min
294 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Miód (150 g)
  • Musztarda (120 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rózga, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska

Przepis na udka w miodzie krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.

Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso.

Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.

Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na udka w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat udek w miodzie

Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka w marynacie miodowo — musztardowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić, upiec udka w miodzie? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.

Sprawdzony przepis na udka w miodzie z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Soczyste i smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Marynata jest łatwa w przygotowaniu oraz bardzo aromatyczna. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w udkach w miodzie

Lista alergenów dla udek w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze udek w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
140.23
294.48
Białko (g)
14.29
30.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
10.02
21.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.51
19.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
4.77
10.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
6.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
4.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
2.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.47
137.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
7.54
15.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.19
15.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.08
8.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.06
10.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.75
5.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
164.75
345.97
Potas (mg)
200.29
420.60
Wapń (mg)
14.94
31.36
Fosfor (mg)
141.34
296.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.63
45.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.59
Cynk (mg)
1.36
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek w miodzie 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek w miodzie

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Musztarda
120 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.00