Udka w miodzie
- Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Miód (150 g)
- Musztarda (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na udka w miodzie krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.
Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso.
Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.
Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat udek w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka w marynacie miodowo — musztardowej są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić, upiec udka w miodzie? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.
Sprawdzony przepis na udka w miodzie z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Soczyste i smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Marynata jest łatwa w przygotowaniu oraz bardzo aromatyczna. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w udkach w miodzie
Lista alergenów dla udek w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze udek w miodzie
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.