Przepis na udka pieczone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, kuchenka mikrofalowa

Przygotuj marynatę do kurczaka. Rozpuść masło klarowane w mikrofali. W miseczce umieść 4 łyżki miodu, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę słodkiej i ostrej papryki oraz czosnek rozciśnięty przez praskę.

Udka z kurczaka natnij nożem.

Udka oprósz solą i pieprzem, zanurz w marynacie i odstaw na 2-3 godziny.

Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij wierzch z naczynia, aby udka się przypiekły.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Często zadawane pytania

Udka pieczone ułożone są na papierze do pieczenia.
Udka pieczone
Koszt przygotowania dania
17.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
480 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
31

Udka pieczone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o udkach pieczonych

Udka pieczone to doskonała propozycja na pyszne pieczone w piekarniku danie dla całej rodziny. Udka wspaniale smakują podane na ciepło i na zimno. Przepis na pyszne udka pieczone jest łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Najlepsze udka pieczone wykonasz z następujących produktów spożywczych: udka z kurczaka ze skórą, masło klarowane, miód, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz czosnek.

Jak zrobić soczyste udka pieczone? Najpierw przygotuj marynatę, w mikrofali rozpuść masło klarowane, dodaj miód, oraz resztę przypraw. Udka natnij nożem. Oprósz solą i pieprzem. Maczaj w marynacie. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia otwórz naczynie aby udka mogły się zarumienić.

Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest ono składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując sprawdzony przepis na pieczone udka z kurczaka to doskonałe danie na obiad również dla dzieci. Pomysł na udka idealnie nada się na spotkanie ze znajomymi. Udka z kurczaka są źródłem białka zwierzęcego. Pamiętaj aby wybierać kurczaka z chowu bez antybiotyków.

Wartości odżywcze udek pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
240.38 kcal
480.77 kcal
Białko
15.77 g
31.54 g
Fenyloalanina
0.61 mg
1.21 mg

Węglowodany w udkach pieczonych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.16 g
0.33 g
Węglowodany przyswajalne
0.16 g
0.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
19.23 g
38.46 g
Tłuszcze nasycone
8.38 g
16.75 g
Tłuszcze nienasycone
10.86 g
21.71 g
Tłuszcze jednonasycone
7.48 g
14.96 g
Tłuszcze wielonasycone
3.38 g
6.75 g
Cholesterol
100.96 mg
201.92 mg

Witaminy w przepisie na udka pieczone

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
59.23 µg (mcg)
118.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.31 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Witamina C
0.19 mg
0.38 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.22 mg
Retinol
58.62 µg (mcg)
117.23 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.27 mg
Niacyna
4.55 mg
9.10 mg
Foliany
3.85 µg (mcg)
7.69 µg (mcg)
Beta karoten
7.42 µg (mcg)
14.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na udka pieczone

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
80.85 mg
161.69 mg
Potas
195.38 mg
390.77 mg
Wapń
8.81 mg
17.62 mg
Fosfor
149.15 mg
298.31 mg
Magnez
18.27 mg
36.54 mg
Żelazo
0.66 mg
1.33 mg
Cynk
1.41 mg
2.83 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny udek pieczonych 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udkach pieczonych

Lista alergenów dla udek pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na udka pieczone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania udek pieczonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
4 duże sztuki
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na udka pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób