Udka pieczone w rękawie
- Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (1000 g)
- Masło klarowane (200 g)
Przepis na udka pieczone w rękawie krok po kroku
Rozpuść masło dodaj do niego majeranek. Udka dopraw solą i pieprzem. Polej masłem z majerankiem i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Udka włóż do rękawa. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50-60 minut.
Gotowe udka podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat udek pieczonych w rękawie
Dobre udka pieczone w rękawie to doskonała propozycja na soczyste danie z kurczaka. Przepis na udka pieczone w rękawie jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia udek w rękawie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: udka kurczaka ze skórą, majeranek, masło klarowane, sól i pieprz.
Jak zrobić udka pieczone w rękawie? Roztop masło i wymieszaj z majerankiem. Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Polej masłem z majerankiem i dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso do rękawa i zamknij obydwa końce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 50-60 minut.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Prolaktyna jest hormonem wytwarzanym przez przysadkę mózgową. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu rozrodczego. Powoduje rozrost gruczołu mlekowego podczas ciąży oraz hamuje owulację u kobiet. Prolaktyna ma także pośredni wpływ na nasz nastrój. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Jest powszechnie stosowany ze względu na wiele swoich cennych właściwości.
Podsumowując pomysł na pyszne udka pieczone wspaniale pasuje na obiad dla całej rodziny lub pyszną kolację w gronie znajomych. Prosty przepis na smaczne udka wykonasz w godzinę. Jeśli więc nie masz czasu na obiad dla dzieci zamarynuj udka dzień wcześniej i tylko wstaw je do piekarnika.
Alergeny w udkach pieczonych w rękawie
Lista alergenów dla udek pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze udek pieczonych w rękawie
Udka pieczone w rękawie to danie z niską zawartością węglowodanów. Jest ono źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Udka zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.