Udka pieczone w piekarniku na blasze

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka pieczone w piekarniku na blaszce podane są na desce. Udekorowane są ćwiartkami cytryny.
Udka pieczone w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pysznego kurczaka na obiad. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
360 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą 4 sztuki (1000 g)
  • Musztarda (300 g)
  • Miód (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na udka pieczone w piekarniku na blasze krok po kroku

Przygotuj marynatę. Zmieszaj sok z cytryny z roztopionym masłem klarowanym, miodem i musztardą, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę.

Udka natnij nożem i dopraw solą i pieprzem. Zamaczaj każde udko w marynacie. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Gotowe udka posyp koperkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udka pieczone w piekarniku na blasze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat udek pieczonych w piekarniku na blasze

Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Udka świetnie smakują podane na ciepło i na zimno. Przepis na pyszne udka pieczone w piekarniku jest łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Udka pieczone wykonasz z następujących produktów spożywczych: udka z kurczaka ze skórą, masło klarowane, miód, musztarda francuska, sok z cytryny, cebula oraz sól i pieprz.

Jak zrobić udka pieczone w piekarniku na blasze? Najpierw przygotuj marynatę, w mikrofali rozpuść masło klarowane, dodaj sok z cytryny, miód i musztardę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Udka natnij nożem. Oprósz solą i pieprzem. Maczaj w marynacie. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Gotowe udka posyp koperkiem. Na bazie soków po pieczeniu możesz przygotować pyszny sos, wystarczy że dodasz do soków jogurtu naturalnego i wymieszasz.

Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując dobre pieczone udka z kurczaka to doskonałe danie na obiad również dla dzieci. Pomysł na smaczne udka idealnie nada się na spotkanie ze znajomymi. Pyszne udka zachwycą nie jednego wymagającego gościa. Podaj je z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

Alergeny w udkach pieczonych w piekarniku na blasze

Lista alergenów dla udek pieczonych w piekarniku na blasze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze udek pieczonych w piekarniku na blasze

na 100g gotowej potrawy

Udka pieczone w piekarniku na blasze są źródłem sporej ilości białka zwierzęcego. Potrawa jest bogata w wiele cennych składników odżywczych. Podawaj je z dodatkiem lekkiej sałatki lub puree ziemniaczanego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
180.04
360.08
Białko (g)
12.10
24.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.13
14.27
Węglowodany przyswajalne (g)
6.20
12.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.60
23.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.80
9.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.80
13.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.51
9.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
4.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.27
126.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
25.12
50.23
Witamina B6 (mg)
0.24
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.76
Witamina C (mg)
2.72
5.45
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.14
Witamina E (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.05
38.10
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Niacyna (mg)
3.36
6.73
Foliany (µg (mcg))
7.01
14.01
Beta karoten (µg (mcg))
6.36
12.72
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
282.77
565.54
Potas (mg)
185.79
371.58
Wapń (mg)
22.42
44.84
Fosfor (mg)
128.93
257.85
Magnez (mg)
23.81
47.62
Żelazo (mg)
0.91
1.83
Cynk (mg)
1.16
2.32
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny udek pieczonych w piekarniku na blasze 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek pieczonych w piekarniku na blasze

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Musztarda
300 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 300 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
40.50