Udka pieczone w piekarniku na blasze
- Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (1000 g)
- Musztarda (300 g)
- Miód (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na udka pieczone w piekarniku na blasze krok po kroku
Przygotuj marynatę. Zmieszaj sok z cytryny z roztopionym masłem klarowanym, miodem i musztardą, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę.
Udka natnij nożem i dopraw solą i pieprzem. Zamaczaj każde udko w marynacie. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Gotowe udka posyp koperkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat udek pieczonych w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Udka świetnie smakują podane na ciepło i na zimno. Przepis na pyszne udka pieczone w piekarniku jest łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Udka pieczone wykonasz z następujących produktów spożywczych: udka z kurczaka ze skórą, masło klarowane, miód, musztarda francuska, sok z cytryny, cebula oraz sól i pieprz.
Jak zrobić udka pieczone w piekarniku na blasze? Najpierw przygotuj marynatę, w mikrofali rozpuść masło klarowane, dodaj sok z cytryny, miód i musztardę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Udka natnij nożem. Oprósz solą i pieprzem. Maczaj w marynacie. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Gotowe udka posyp koperkiem. Na bazie soków po pieczeniu możesz przygotować pyszny sos, wystarczy że dodasz do soków jogurtu naturalnego i wymieszasz.
Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując dobre pieczone udka z kurczaka to doskonałe danie na obiad również dla dzieci. Pomysł na smaczne udka idealnie nada się na spotkanie ze znajomymi. Pyszne udka zachwycą nie jednego wymagającego gościa. Podaj je z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Alergeny w udkach pieczonych w piekarniku na blasze
Lista alergenów dla udek pieczonych w piekarniku na blasze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze udek pieczonych w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze są źródłem sporej ilości białka zwierzęcego. Potrawa jest bogata w wiele cennych składników odżywczych. Podawaj je z dodatkiem lekkiej sałatki lub puree ziemniaczanego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.