Udka na kapuście kiszonej

Opublikowano: 24.05.2023 r., 16:22 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
udka z kurczaka na kapuście
Udka na kapuście kiszonej
Poznaj przepis na pyszne, domowe udka na kapuście kiszonej, idealne na rodzinny obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 80 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (400 g)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, folia aluminiowa

Przepis na udka na kapuście kiszonej krok po kroku

Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj. Odstaw do lodówki najlepiej na co najmniej godzinę.

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą lub masłem.

Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy, poszatkuj.

Marchew obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i wymieszaj z kapustą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj przecier pomidorowy o 2-3 łyżki wody. Wymieszaj.

Na warzywach ułóż mięso.

Przykryj folią aluminiową i piecz ok. godziny w 220 st. C.

Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj jeszcze ok. 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na udka na kapuście kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat udek na kapuście kiszonej

Udka na kapuście kiszonej to świetny pomysł na pyszne danie, które będzie dobre na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na rodziny, weekendowy obiad, a także różnego rodzaju uroczystości, jak święta, spotkania imieninowe, czy urodzinowe. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Przepis na udka na kapuście kiszonej to przepis, z którym bez problemu poradzi sobie każdy, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Aby go przygotować potrzebujesz zaledwie kilku składników. Są to udka z kurczaka, kapusta kiszona, marchew, oliwa, przyprawy i odrobina przecieru pomidorowego. Z tych kilku składników powstanie smaczne danie na obiad lub obiadokolację, które oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje, jest również bardzo zdrowe. Jak zrobić dobre udka na kapuście kiszonej? Sam proces przygotowania zajmie Ci maksymalnie kilka minut, pamiętaj jednak, że mięso potrzebuje czasu, aby się zamarynować i upiec. Dlatego nie odkładaj tego na ostatnią chwilę. Udka obtoczone w oliwie i przyprawach warto odstawić do lodówki nawet na całą noc, a piec powinny się ok. 1,5 godziny, a nawet dłużej. Zaplanuj sobie więc przygotowanie tego posiłku odpowiednio wcześnie. Twoje zadania polegają jednak wyłącznie na poszatkowaniu kapusty i wymieszaniu jej z tartą marchewką i przecierem oraz ułożeniu na niej zamarynowanych udek. Reszta to już pieczenie, podczas którego Ty możesz zająć się innymi czynnościami, czy przygotowywaniem dodatków. Udka na kapuście kiszonej świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą. Warto dodać surówkę ze świeżych warzyw lub warzywa gotowane na parze. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na udka na kapuście kiszonej, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić je krok po kroku w prosty sposób. Ten przepis na pewno pozostanie w Twojej kuchni na długo i posmakuje całej rodzinie. To świetny pomysł na zdrowy, wartościowy, niskokaloryczny, ale sycący obiad, który sprawdzi się niemal dla każdego.

Alergeny w udkach na kapuście kiszonej

Lista alergenów dla udek na kapuście kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

W przepisie na udka na kapuście kiszonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze udek na kapuście kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli ograniczasz kalorie, udka zjedz bez skóry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
150.54
0.00
Białko (g)
9.33
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.35
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
2.38
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
1.17
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
11.50
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
3.76
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.74
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.59
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.61
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
72.91
0.00
Witamina B6 (mg)
0.23
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.00
Witamina C (mg)
5.73
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.00
Witamina E (mg)
0.48
0.00
Retinol (µg (mcg))
15.24
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.00
Ryboflawina (mg)
0.09
0.00
Niacyna (mg)
2.72
0.00
Foliany (µg (mcg))
11.86
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
572.57
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
275.86
0.00
Potas (mg)
199.05
0.00
Wapń (mg)
17.74
0.00
Fosfor (mg)
94.35
0.00
Magnez (mg)
15.58
0.00
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
0.00
Cynk (mg)
0.89
0.00
Miedź (mg)
0.04
0.00
Mangan (mg)
0.07
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek na kapuście kiszonej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek na kapuście kiszonej

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
400 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Przecier pomidorowy bez soli
15 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Koszt składników
40.50