Przepis na udka faszerowane po królewsku krok po kroku
- Udko kurczaka ze skórą 1200 g
- Pieczarki 400 g 10 dużych sztuk
- Cebula 120 g 1 średnia sztuka
- Bułka pszenna 200 g
- Suszona żurawina 50 g
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
Udka oczyść z kości.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Bułkę pszenną namocz w mleku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty.
Do farszu dodaj bułkę pszenną oraz suszoną żurawinę.
Dopraw farsz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Udka natrzyj solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Nafaszeruj udka i zwiń mięso.
Zabezpiecz wykałaczkami.
Umieść w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Podawaj z dodatkiem ziemniaków.
-
Udka z kurczaka
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Kurczak po tajwańsku
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Marynata do kurczaka
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Kurczak po tajsku
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pomysł na obiad z kurczakiem

(liczba kalorii)
Udka faszerowane po królewsku - cechy przepisu
Więcej o udkach faszerowanych po królewsku
Udka faszerowane po królewsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczyste udka z kurczaka podawać można na ciepło i na zimno. Smaczne udka są najlepsze podane z dodatkiem purée ziemniaczanego lub świeżego pieczywa. Przepis na udka faszerowane po królewsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, pieczarki, cebula, bułka pszenna, żurawina suszona, mleko, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić udka faszerowane po królewsku? Udka oczyść z kości. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Bułkę pszenną namocz w mleku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty. Do farszu dodaj bułkę pszenną oraz suszoną żurawinę. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udka natrzyj solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nafaszeruj udka i zwiń mięso. Zabezpiecz wykałaczkami. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podawaj z dodatkiem ziemniaków.
Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
Podsumowując: smaczne udka z kurczaka podawać można na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepsze udka podawać można na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa. Udka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Wartości odżywcze udek faszerowanych po królewsku
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w udkach faszerowanych po królewsku
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na udka faszerowane po królewsku
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na udka faszerowane po królewsku
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w udkach faszerowanych po królewsku
Lista alergenów dla udek faszerowanych po królewsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%