Udka faszerowane po królewsku

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka faszerowane po królewsku podane w naczyniu do zapiekania.
Udka faszerowane po królewsku
Udka faszerowane po królewsku to wykwintne danie, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale także oczy. Ta pyszna potrawa, znana i ceniona od wieków, jest doskonałym wyborem na specjalne okazje i przyjęcia. Wykorzystując najlepsze składniki i dbając o perfekcyjne przygotowanie, udka faszerowane po królewsku stanowią doskonały przykład elegancji i smaku w jednym daniu. Poznajemy tajemnice tej wyjątkowej potrawy, której historia sięga daleko wstecz, oraz korzyści zdrowotne płynące z jej spożywania.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
500 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny

Przepis na udka faszerowane po królewsku

Udka faszerowane po królewsku to jedno z moich ulubionych dań, które zawsze robią furorę na moim stole. Przepis na udka faszerowane po królewsku jest prosty, a efekt końcowy smakuje wyjątkowo pysznie. Wystarczy odrobina pracy, aby przygotować to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Na początek przygotuj wszystkie składniki. Umyj udka kurczaka, oczyść je z kości i przygotuj farsz. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, a bułkę pszenną namocz w mleku. To podstawowe składniki farszu, które nadadzą udka soczystości i smaku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną i zaczną puszczać aromat. Do farszu dodaj namoczoną bułkę pszenną oraz suszoną żurawinę, która doda daniu wyjątkowego smaku.

Przypraw farsz do udka solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Połączenie tych aromatycznych przypraw sprawi, że udka będą nie tylko soczyste, ale i aromatyczne. Następnie nafaszeruj udka przygotowanym farszem i zwiń je, zabezpieczając wykałaczkami.

Ułoż udka w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz udka faszerowane po królewsku przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone.

Gotowe udka faszerowane po królewsku podawaj z dodatkiem ulubionych ziemniaków lub innego dodatku, który lubisz. Ten przepis na udka faszerowane po królewsku z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości swoim smakiem i aromatem.

Udka faszerowane po królewsku to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest to również potrawa dobra dla osób dbających o zbilansowaną dietę. Udka są źródłem białka pochodzenia zwierzęcego i niezbędnych składników mineralnych.

Pamiętaj, że udka faszerowane po królewsku mają średni indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach. To smaczne, soczyste i pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej.

Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1200 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Bułka pszenna (200 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na udka faszerowane po królewsku krok po kroku

Udka oczyść z kości.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty.

Do farszu dodaj bułkę pszenną oraz suszoną żurawinę.

Dopraw farsz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Udka natrzyj solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Nafaszeruj udka i zwiń mięso.

Zabezpiecz wykałaczkami.

Umieść w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Podawaj z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na udka faszerowane po królewsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat udek faszerowanych po królewsku

Udka faszerowane po królewsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczyste udka z kurczaka podawać można na ciepło i na zimno. Smaczne udka są najlepsze podane z dodatkiem purée ziemniaczanego lub świeżego pieczywa. Przepis na udka faszerowane po królewsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, pieczarki, cebula, bułka pszenna, żurawina suszona, mleko, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić udka faszerowane po królewsku? Udka oczyść z kości. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Bułkę pszenną namocz w mleku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 3-4 minuty. Do farszu dodaj bułkę pszenną oraz suszoną żurawinę. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udka natrzyj solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nafaszeruj udka i zwiń mięso. Zabezpiecz wykałaczkami. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podawaj z dodatkiem ziemniaków.

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując: smaczne udka z kurczaka podawać można na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepsze udka podawać można na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa. Udka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w udkach faszerowanych po królewsku

Lista alergenów dla udek faszerowanych po królewsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze udek faszerowanych po królewsku

na 100g gotowej potrawy

Udka faszerowane po królewsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Udka są potrawą zawierającą średnią ilość kalorii i sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Udka zawierają niezbędne składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
166.70
500.09
Białko (g)
10.53
31.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.65
22.95
Węglowodany przyswajalne (g)
6.92
20.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.47
31.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.80
11.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
20.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.50
13.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
6.54
Cholesterol (mg)
51.16
153.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
18.62
55.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
2.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.54
Witamina E (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.46
55.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.57
10.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.55
34.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.44
4.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
97.25
291.74
Potas (mg)
201.46
604.38
Wapń (mg)
36.05
108.15
Fosfor (mg)
120.68
362.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.96
50.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.39
Cynk (mg)
1.02
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek faszerowanych po królewsku 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek faszerowanych po królewsku

Koszt składników
49.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 1200 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Bułka pszenna
200 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
49.30