Udka faszerowane pieczarkami

Opublikowano: 03.03.2022 r., 13:09 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka faszerowane pieczarkami podane na szarym talerzu z dodatkiem koperku, w tle mandarynki, pomarańcze, miseczka z sałatką
Udka faszerowane pieczarkami
Wypróbuj sprawdzony przepis na wyśmienite udka faszerowane pieczarkami. Fajne, oryginalne i wyjątkowe danie sprawdzi się na codzienny, niedzielny i świąteczny obiad.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
167 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pałki z kurczaka 4 sztuki (360 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na udka faszerowane pieczarkami krok po kroku

Z podudzi usuń wewnętrzną kość.

Na patelni roztop masło klarowane.

Cebulę drobno pokrój i wrzuć na patelnię.

Smaż cebulę na małym ogniu a w tym czasie umyj i drobno pokrój pieczarki.

Pieczarki dodaj na patelnię i smaż aż zmniejszy się ich objętość.

Pieczarki dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku.

W podudzia możesz natrzeć przyprawę do kurczaka.

Nafaszeruj podudzia pieczarkami i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na udka faszerowane pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat udek faszerowanych pieczarkami

Udka faszerowane pieczarkami to kolejna fajna i wyjątkowa propozycja podania udek z kurczaka. Popularne udka, które wykorzystywane są do gotowania rosołu, wywaru lub przygotowywane jako danie pieczone podane w zupełnie nowej odsłonie.

Pałki z kurczaka nadziewane pieczarkami są daniem, które możesz przygotować na codzienny obiad. Sprawdzą się także jako niedzielny obiad, ale możesz podać je również na świąteczny obiad. Podane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, domowym sosem koperkowym, śmietanowym na ciepło czy pieczeniowym oraz ulubioną surówką Twojej rodziny będą smakować wyjątkowo i świątecznie. Proste nadzienie przygotowane ze smażonych pieczarek na maśle z dodatkiem duszonej cebuli możesz przygotować także z serem. Możesz wybrać klasyczny ser żółty, jak gouda, ementaler, radamer czy cheddar lub mozzarellę, które będą się apetycznie ciągnąć po upieczeniu. Jednak do nadzienia możesz dodać także miękkie sery takie jak feta, ricotta czy słony, kremowy serek śmietankowy. Dowolnie wybierz ser, który najbardziej lubisz aby danie było smaczne i Tobie odpowiadało. Dzięki możliwości wyboru różnych dodatków udka będą z każdym wyborem smakować inaczej, wyjątkowo i za każdym razem zaskoczysz wszystkich swoim wyborem.

Przepis na udka faszerowane pieczarkami jest łatwy w wykonaniu. Jedyną trudnością może być trybowanie udek, czyli usuwanie kości aby móc nadziać udka. Jednak trybowanie może sprawiać problem na początku, ale tak jak z każdą czynnością, praktyka czyni mistrza. A jak zrobić udka faszerowane pieczarkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Udka faszerowane pieczarkami to fajne i oryginalne danie, które sprawdzi się nie tylko na świąteczny, ale także na codzienny obiad. Smaczne udka, które komponują się z wieloma dodatkami, pogodzą gusta wszystkich domowników. A łatwe wykonanie sprawi, że chętnie będziesz je wykonywać.

Alergeny w udkach faszerowanych pieczarkami

Lista alergenów dla udek faszerowanych pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze udek faszerowanych pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Udka faszerowane pieczarkami to fajna i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
81.82
167.73
Białko (g)
9.94
20.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
2.15
4.40
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
3.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
3.83
7.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
4.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.73
3.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
2.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.17
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.16
92.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
19.64
40.25
Witamina B6 (mg)
0.23
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.55
Witamina C (mg)
1.47
3.01
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.14
0.28
Retinol (µg (mcg))
19.35
39.66
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.27
0.56
Niacyna (mg)
4.19
8.59
Foliany (µg (mcg))
11.14
22.84
Beta karoten (µg (mcg))
3.57
7.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
44.59
91.42
Potas (mg)
266.98
547.30
Wapń (mg)
6.79
13.92
Fosfor (mg)
122.05
250.21
Magnez (mg)
15.01
30.76
Żelazo (mg)
0.60
1.22
Cynk (mg)
1.03
2.11
Miedź (mg)
0.18
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny udek faszerowanych pieczarkami 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek faszerowanych pieczarkami

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pałki z kurczaka
360 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.76
Za 360 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
27.00