Udka faszerowane pieczarkami
- Pałki z kurczaka - 4 sztuki (360 g)
- Pieczarki (400 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na udka faszerowane pieczarkami krok po kroku
Z podudzi usuń wewnętrzną kość.
Na patelni roztop masło klarowane.
Cebulę drobno pokrój i wrzuć na patelnię.
Smaż cebulę na małym ogniu a w tym czasie umyj i drobno pokrój pieczarki.
Pieczarki dodaj na patelnię i smaż aż zmniejszy się ich objętość.
Pieczarki dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku.
W podudzia możesz natrzeć przyprawę do kurczaka.
Nafaszeruj podudzia pieczarkami i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat udek faszerowanych pieczarkami
Udka faszerowane pieczarkami to kolejna fajna i wyjątkowa propozycja podania udek z kurczaka. Popularne udka, które wykorzystywane są do gotowania rosołu, wywaru lub przygotowywane jako danie pieczone podane w zupełnie nowej odsłonie.
Pałki z kurczaka nadziewane pieczarkami są daniem, które możesz przygotować na codzienny obiad. Sprawdzą się także jako niedzielny obiad, ale możesz podać je również na świąteczny obiad. Podane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, domowym sosem koperkowym, śmietanowym na ciepło czy pieczeniowym oraz ulubioną surówką Twojej rodziny będą smakować wyjątkowo i świątecznie. Proste nadzienie przygotowane ze smażonych pieczarek na maśle z dodatkiem duszonej cebuli możesz przygotować także z serem. Możesz wybrać klasyczny ser żółty, jak gouda, ementaler, radamer czy cheddar lub mozzarellę, które będą się apetycznie ciągnąć po upieczeniu. Jednak do nadzienia możesz dodać także miękkie sery takie jak feta, ricotta czy słony, kremowy serek śmietankowy. Dowolnie wybierz ser, który najbardziej lubisz aby danie było smaczne i Tobie odpowiadało. Dzięki możliwości wyboru różnych dodatków udka będą z każdym wyborem smakować inaczej, wyjątkowo i za każdym razem zaskoczysz wszystkich swoim wyborem.
Przepis na udka faszerowane pieczarkami jest łatwy w wykonaniu. Jedyną trudnością może być trybowanie udek, czyli usuwanie kości aby móc nadziać udka. Jednak trybowanie może sprawiać problem na początku, ale tak jak z każdą czynnością, praktyka czyni mistrza. A jak zrobić udka faszerowane pieczarkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Udka faszerowane pieczarkami to fajne i oryginalne danie, które sprawdzi się nie tylko na świąteczny, ale także na codzienny obiad. Smaczne udka, które komponują się z wieloma dodatkami, pogodzą gusta wszystkich domowników. A łatwe wykonanie sprawi, że chętnie będziesz je wykonywać.
Alergeny w udkach faszerowanych pieczarkami
Lista alergenów dla udek faszerowanych pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze udek faszerowanych pieczarkami
Udka faszerowane pieczarkami to fajna i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.