Przepis na udka faszerowane mięsem mielonym krok po kroku
- Udko kurczaka bez skóry 600 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 300 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Bułka tarta 10 g 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego kości oraz delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Farsz z mięsa mielonego układamy na rozbite udka. Dokładnie zwijamy je w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Pieczeń wołowa
-
Pierożki gruzińskie
-
Kartacze z mięsem
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Zupa z mięsem mielonym
-
Pierogi chińskie
-
Klops z jajkiem
-
Papryka nadziewana
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Gołąbki z ryżem
-
Obiad z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Udka faszerowane mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o udkach faszerowanych mięsem mielonym
Pyszne udka faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka nadziewane farszem z mięsa mielonego zapiekane w piekarniku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić udka faszerowane mięsem mielonym? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego kości oraz delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Farsz z mięsa mielonego układamy na rozbite udka. Dokładnie zwijamy je w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na udka faszerowane mięsem mielonym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze udek faszerowanych mięsem mielonym
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w udkach faszerowanych mięsem mielonym
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na udka faszerowane mięsem mielonym
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na udka faszerowane mięsem mielonym
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w udkach faszerowanych mięsem mielonym
Lista alergenów dla udek faszerowanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko