Udka faszerowane mięsem mielonym

Opublikowano: 22.04.2022 r., 7:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane udka z warzywami
Udka faszerowane mięsem mielonym
Udka faszerowane mięsem mielonym to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Warto ich spróbować!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
289 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (600 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Bułka tarta - 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na udka faszerowane mięsem mielonym krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego kości oraz delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Farsz z mięsa mielonego układamy na rozbite udka. Dokładnie zwijamy je w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu około 60 minut w temperaturze 170 st. C.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udka faszerowane mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat udek faszerowanych mięsem mielonym

Pyszne udka faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udka z kurczaka nadziewane farszem z mięsa mielonego zapiekane w piekarniku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udka faszerowane mięsem mielonym? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego kości oraz delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Farsz z mięsa mielonego układamy na rozbite udka. Dokładnie zwijamy je w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na udka faszerowane mięsem mielonym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczne udka z kurczaka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w udkach faszerowanych mięsem mielonym

Lista alergenów dla udek faszerowanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze udek faszerowanych mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu bez przeszkód.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
170.24
289.42
Białko (g)
16.15
27.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
1.56
2.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.36
2.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.58
17.98
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
6.95
Tłuszcze nienasycone (g)
6.49
11.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.82
8.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
2.85
Cholesterol (mg)
89.09
151.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
14.19
24.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.17
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.19
24.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.36
7.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.71
14.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.03
3.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
82.88
140.90
Potas (mg)
233.23
396.48
Wapń (mg)
16.05
27.28
Fosfor (mg)
162.16
275.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.90
33.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.41
Cynk (mg)
1.68
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek faszerowanych mięsem mielonym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek faszerowanych mięsem mielonym

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
10 g
1 łyżka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
42.80