Twaróg na słodko

Opublikowano: 25.07.2021 r., 12:49 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Twaróg z truskawkami w misce
Twaróg na słodko
Twaróg na słodko idealnie sprawdzi się na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można go podawać na pieczywie, z placuszkami, czy też posmarować nim naleśniki.
Przygotowanie 5 min
163 kcal
Kcal w porcji
147 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (100 g)
  • Jogurt naturalny (35 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (12 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na twaróg na słodko krok po kroku

Twaróg rozetrzyj widelcem.

Dodaj jogurt i cukier.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Jak oceniasz przepis na twaróg na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat twarogu na słodko

Twaróg to mój ulubiony rodzaj sera. Nie dość, że można go przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono, to jeszcze jest super źródłem białka. W sklepach można dostać sery twarogowe w wersji tłustej, półtłustej i chudej. Twaróg tłusty zawiera około 8-9 g tłuszczu na 100 g, półtłusty 4,5 g, a chudy 0,5 g. Co za tym idzie, tłusty twaróg jest najbardziej kaloryczny, a chudy najmniej. Dzięki tej wiedzy możesz łatwo się domyślić, że chcąc schudnąć lepiej wybierać chudy twaróg, ponieważ możesz w ten sposób zaoszczędzić trochę kalorii. Chudy twaróg ma też około 25 g białka w 100 g, więc jest super uzupełnieniem tego makroskładnika w twoich posiłkach. Dodatkowo musisz wiedzieć, że białko pozytywnie wpływa na uczucie sytości, więc często w dietach odchudzających jest więcej białka niż zalecana ilość dla populacji polskiej. Jeżeli zrobisz sobie owsiankę na wodzie z owocami, to nie masz zbilansowanego posiłku, ponieważ prawie nie ma w nim białka ani tłuszczu. Mimo że naturalnie płatki owsiane mają trochę białka i tłuszczu w swoim składzie, to jest to nieduża ilość w stosunku do zawartości węglowodanów. Takie śniadanie można wzbogacić w twaróg na słodko i kilka orzechów, aby uzyskać zbilansowany posiłek, który sprawi, że dłużej będziesz najedzona.

Przepis na twaróg na słodko jest bardzo prosty i z pewnością nie sprawi Ci problemu. Można go przyrządzić na 2 sposoby, z jajkiem lub bez. Twaróg na słodko do naleśników, które chcesz później zapiekać lub podsmażać może być z jajkiem, ale gdy chcesz zjeść do bez dodatkowej obróbki cieplnej, to lepiej zrobić twarożek na słodko bez jajka. Ja wolę właśnie tę wersję bez jajka, ponieważ mogę przygotować większą ilość i szybko posmarować nim np. pieczywo, gdy chcę zjeść coś na szybko. Świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych, którzy lubią słodkie posiłki. Jeżeli chcesz uzyskać zdrowszą wersję, użyj słodzika zamiast cukru. Nie tylko obniży to kaloryczność twarożku, ale też jego indeks glikemiczny.

Powyżej znajdziesz informacje jak zrobić twaróg na słodko.

Alergeny w twarogu na słodko

Lista alergenów dla twarogu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze twarogu na słodko

na 100g gotowej potrawy

W zdrowszej wersji zamień cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kcal)
111.43
163.80
Białko (g)
8.92
13.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany (g)
12.26
18.02
Węglowodany przyswajalne (g)
12.26
18.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz (g)
2.99
4.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
3.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.63
0.93
Cholesterol (mg)
12.04
17.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina A (µg (mcg))
25.65
37.70
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.64
Witamina C (mg)
0.21
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.52
Witamina E (mg)
0.05
0.08
Retinol (µg (mcg))
24.97
36.70
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Niacyna (mg)
0.10
0.14
Foliany (µg (mcg))
11.02
16.20
Beta karoten (µg (mcg))
8.16
12.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód (mg)
232.70
342.07
Potas (mg)
131.63
193.49
Wapń (mg)
103.93
152.77
Fosfor (mg)
145.54
213.95
Magnez (mg)
9.97
14.65
Żelazo (mg)
0.07
0.11
Cynk (mg)
0.50
0.74
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny twarogu na słodko 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania twarogu na słodko

Koszt składników
7.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Jogurt naturalny
35 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 ml
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Koszt składników
7.80