Twaróg na słodko
- Ser twarogowy półtłusty (100 g)
- Jogurt naturalny (35 ml)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
Przepis na twaróg na słodko krok po kroku
Twaróg rozetrzyj widelcem.
Dodaj jogurt i cukier.
Dokładnie wymieszaj składniki.
Więcej informacji na temat twarogu na słodko
Twaróg to mój ulubiony rodzaj sera. Nie dość, że można go przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono, to jeszcze jest super źródłem białka. W sklepach można dostać sery twarogowe w wersji tłustej, półtłustej i chudej. Twaróg tłusty zawiera około 8-9 g tłuszczu na 100 g, półtłusty 4,5 g, a chudy 0,5 g. Co za tym idzie, tłusty twaróg jest najbardziej kaloryczny, a chudy najmniej. Dzięki tej wiedzy możesz łatwo się domyślić, że chcąc schudnąć lepiej wybierać chudy twaróg, ponieważ możesz w ten sposób zaoszczędzić trochę kalorii. Chudy twaróg ma też około 25 g białka w 100 g, więc jest super uzupełnieniem tego makroskładnika w twoich posiłkach. Dodatkowo musisz wiedzieć, że białko pozytywnie wpływa na uczucie sytości, więc często w dietach odchudzających jest więcej białka niż zalecana ilość dla populacji polskiej. Jeżeli zrobisz sobie owsiankę na wodzie z owocami, to nie masz zbilansowanego posiłku, ponieważ prawie nie ma w nim białka ani tłuszczu. Mimo że naturalnie płatki owsiane mają trochę białka i tłuszczu w swoim składzie, to jest to nieduża ilość w stosunku do zawartości węglowodanów. Takie śniadanie można wzbogacić w twaróg na słodko i kilka orzechów, aby uzyskać zbilansowany posiłek, który sprawi, że dłużej będziesz najedzona.
Przepis na twaróg na słodko jest bardzo prosty i z pewnością nie sprawi Ci problemu. Można go przyrządzić na 2 sposoby, z jajkiem lub bez. Twaróg na słodko do naleśników, które chcesz później zapiekać lub podsmażać może być z jajkiem, ale gdy chcesz zjeść do bez dodatkowej obróbki cieplnej, to lepiej zrobić twarożek na słodko bez jajka. Ja wolę właśnie tę wersję bez jajka, ponieważ mogę przygotować większą ilość i szybko posmarować nim np. pieczywo, gdy chcę zjeść coś na szybko. Świetnie sprawdzi się dla dzieci i dorosłych, którzy lubią słodkie posiłki. Jeżeli chcesz uzyskać zdrowszą wersję, użyj słodzika zamiast cukru. Nie tylko obniży to kaloryczność twarożku, ale też jego indeks glikemiczny.
Powyżej znajdziesz informacje jak zrobić twaróg na słodko.
Alergeny w twarogu na słodko
Lista alergenów dla twarogu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze twarogu na słodko
W zdrowszej wersji zamień cukier na słodzik.
Energia i białka
(147g)
Węglowodany
(147g)
Tłuszcze
(147g)
Witaminy
(147g)
Składniki mineralne
(147g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.