Tuszonka w słoikach

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięsna konserwa w szklanych słoikach
Tuszonka w słoikach
Tuszonka w słoikach to świetny i trwały pomysł na zamknięcie mięsa w słoiku na dłuższy czas. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się jakie to pyszne danie.
Przygotowanie 60 min
Peklowanie 60 min
706 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Sól peklująca - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 g

Przepis na tuszonkę w słoikach krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki w wielkości około 3-4 cm.

Przełóż mięso do miski, dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wsyp sól i wodę, odstaw całość do lodówki na minimum 24 godziny.

Słoiki wyparz i włóż na dno liście laurowe, ziele angielskie.

Przełóż kawałki mięsa do słoików, ciasno upchnij. Słoiki wstaw do piekarnika na 2 h w 110 st. C.

Zostaw słoiki w piekarniku, powtórz czynność 2-krotnie po 24 h przerwie.

Jak oceniasz przepis na tuszonkę w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat tuszonki w słoikach

Tradycyjna tuszonka w słoikach to dobry, domowy dodatek do chleba, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam łopatkę wieprzową, boczek, dodatkowo sól peklująca i przyprawy takie jak pieprz, majeranek, tymianek i czosnek. Jeśli chcesz postawić na dodatkowe przyprawy, śmiało. Dzięki temu Twoja wędlina będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Zatem, jak zrobić tuszonkę w słoikach?

W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku, dodaj sól peklującą.

Przełóż mięso do miski, dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

W tym czasie słoiki wyparz i włóż na dno liście laurowe, ziele angielskie. Przełóż kawałki mięsa do słoików, ciasno upchnij. Słoiki wstaw do piekarnika na 2 h w 110 st. C. Zostaw słoiki w piekarniku, powtórz czynność 2-krotnie po 24 h przerwie.

Ważne jest, aby mięso pasteryzować, aż 3 razy, wtedy możesz przechowywać mięso nawet do pół roku, a pasteryzowana tuszonka nadal będzie dobra.

Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu tuszonka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.

Skoro już znasz mój przepis na tuszonkę w słoikach, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do chleba.

Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, pyszna szynka wieprzowa będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w tuszonce w słoikach

Lista alergenów dla tuszonki w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na tuszonkę w słoikach nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tuszonki w słoikach

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować szynkę z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
282.78
706.95
Białko (g)
15.70
39.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.43
1.07
Węglowodany przyswajalne (g)
0.40
1.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.07
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
23.74
59.35
Tłuszcze nasycone (g)
10.26
25.64
Tłuszcze nienasycone (g)
13.48
33.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.36
25.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
7.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
4.87
12.18
Witamina B6 (mg)
0.33
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.61
Witamina C (mg)
0.86
2.15
Witamina D (µg (mcg))
1.23
3.08
Witamina E (mg)
0.26
0.66
Retinol (µg (mcg))
4.87
12.18
Tiamina (mg)
0.59
1.48
Ryboflawina (mg)
0.21
0.52
Niacyna (mg)
3.80
9.50
Foliany (µg (mcg))
3.29
8.21
Beta karoten (µg (mcg))
0.06
0.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
790.16
1975.39
Potas (mg)
266.68
666.69
Wapń (mg)
14.35
35.88
Fosfor (mg)
174.06
435.16
Magnez (mg)
16.25
40.62
Żelazo (mg)
0.83
2.08
Cynk (mg)
2.14
5.35
Miedź (mg)
0.07
0.18
Mangan (mg)
0.03
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny tuszonki w słoikach 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tuszonki w słoikach

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Sól peklująca
20 g
2 łyżki
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
58.50