Turron
- Wafle tortowe - typu andruty (2 szt) (50 g)
- Miód (130 g)
- Cukier (110 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Migdały (220 g)
Przepis na turron krok po kroku
Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu (aż lekko zbrązowieją).
Wsyp cukier do garnka i dodaj miód.
Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Stale mieszaj.
Ubij na sztywno białka jaj ze szczyptą soli.
Dodaj białka do cukru z miodem i zmiksuj wszystko, aż powstanie gładka masa.
Gotuj wszystko około 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj masę.
Pod koniec wsyp migdały. Wymieszaj.
Do blaszki włóż papier do pieczenia.
Na dnie ułóż wafle tortowe.
Wlej masę, równomiernie rozprowadź po całości i przykryj drugim waflem.
Odstaw w zimne miejsce na całą dobę.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat turron
Bożonarodzeniowy turron to hiszpański nugat — słodki przysmak podawany zwłaszcza na święta. Zobacz, jak zrobić turron. Jest pyszny i ma dużą ilość orzechów. Turron jest bardzo słodki i smaczny. To bardzo prosty przepis, by otrzymać najlepszy pomysł na bożonarodzeniowe słodycze. Przepis na turron przypomina z wyglądu chałwę. Turron jest świetnym pomysłem na poznanie hiszpańskiej kuchni. Z takim prostym przepisem bez problemu zrobisz smaczne słodkości, które są dobre dla wszystkich wielbicieli słodkich wyrobów.
Turron tradycyjnie podaje się na święta bożonarodzeniowe w Hiszpanii. Są wtedy najlepsze. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić przepis na turron w zwykły dzień. Turron to smaczne „batoniki” z całymi orzechami. Zamknięte są w waflu tortowym (z obu stron). Świetnie sprawdzi się opłatek. Te pyszne słodycze to dobry pomysł na to, żeby zrobić prosty przepis na tradycyjny przysmak hiszpański. Na nugat hiszpański składa się miód, cukier, białko jaj ubite ze szczyptą soli, orzechy oraz wafle tortowe. Są to proste składniki, a wykonanie z gotowaniem zajmie mniej niż godzinę. Należy jednak doliczyć czas oczekiwania na stężenie. Jeżeli chcesz przygotować taką pyszną słodycz i podać ją w święta, zacznij robić turron minimum dzień wcześniej.
Jak zrobić turron? Zacznij od uprażenia orzechów. Migdały powinny być w całości. Należy je prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Powinny się lekko zarumienić. Dzięki uprażeniu orzechów będą one pyszne i chrupiące. Miód i cukier trzeba rozpuścić w garnku. Należy cały czas mieszać. W międzyczasie ubij na sztywno białka jajek ze szczyptą soli. Dodaj je do miodu z cukrem i wszystko ubij mikserem (ma powstać gładka masa). Teraz całość należy gotować około 45 minut. Od czasu do czasu masę trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Na końcu dodaje się orzechy. Masę trzeba wymieszać. Do blaszki włóż na papier do pieczenia wafel tortowy (najlepsze będzie użycie andruta). Wlej masę, rozprowadź i przykryj drugim waflem. Jak zrobisz turron, odstaw go na całą dobę. W tym czasie masa musi się zagęścić – ma powstać stabilny blat. Po stężeniu turron podziel na kawałki. Możesz pokroić je tak jak batoniki albo w kostkę.
*Do przepisu na turron można użyć każdych orzechów. Dobre będą na przykład pistacje lub orzechy laskowe.
*Czas gotowania nugatu hiszpańskiego zależy od tego, jaki chcesz uzyskać stopień twardości. Nugat można gotować dłużej – im dłużej, tym bardziej twardy będzie.
*Turron można przygotować w formie keksowej albo w zwykłej blaszce do pieczenia.
Alergeny w turron
Lista alergenów dla turron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze turron
Turron to potrawa, która zawiera bardzo dużą ilość cukru. Jest to przepis o wysokim indeksie glikemicznym. Jest to słodycz o wysokiej wartości kalorycznej.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.