Przepis na turecką sałatkę z białej fasoli krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, ocet winny, sumak
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, metalowe sito

Fasolę opłukaj na sitku.

Ugotuj jajka na twardo.

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Cebulę pokrój w pół plastry.

Posiekaj pęczek natki pietruszki.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.

Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Turecka sałatka z białej fasoli
Turecka sałatka z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
15.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
260 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Turecka sałatka z białej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tureckiej sałatce z białej fasoli

Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam! Z przyrumienionym chlebem jest przepyszna. Turcy tradycyjnie jadają ją z kofte – klopsikami z mięsa. Pełna aromatu świetnych przypraw, które sprawiają, że sałatka nie jest nudnym daniem. Jeśli preferujesz turecką kuchnię to tego dania koniecznie musisz spróbować, bo naprawdę warto jest ją przygotować. Jest szybka w zrobieniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Świetny wegetariański posiłek.

Przepis zrobisz ekspresowo. Jedynie potrzeba czasu, by ugotować jajka. W czasie gotowania jajek bez problemu można zająć się resztą kroków i zrobić całą sałatkę, a jajka dodać na końcu. Tak jak w każdym przepisie z użyciem fasoli można użyć i fasoli z puszki, i fasoli surowej. Fasola konserwowa nie wymaga specjalnej obróbki, wystarczy tylko ją przepłukać. W przypadku nasion suchych trzeba je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Namaczaj fasolę przez około 10 godzin. Kolejnym krokiem przy surowej fasoli jest po moczeniu ugotowanie jej w świeżej wodzie. By fasola nie była tak ciężkostrawna gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia. Gotować należy do miękkości, czyli około godzinę.

W przepisie ważnym składnikiem jest przyprawa o nazwie sumak. Ta przyprawa jest bardzo słynna w kuchni tureckiej. Sumak charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Często używa się go zamiennie za sok z cytryny lub z limonki. Jeśli nie posiadasz w domu tej przyprawy śmiało możesz użyć właśnie wyżej wymienionego soku z cytryny lub z limonki.

Przepis jest bardzo zdrowy. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Ma bardzo fajny smak, ale jeśli za nim nie przepadasz możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest posiłkiem idealnym na diecie cukrzycowej i dla insulinoopornych. Także każda osoba, która pragnie zadbać o swoje zdrowie ten przepis jest odpowiedni. Dzięki zapewnieniu dużej i długiej sytości taki przepis nada się świetnie dla osób, które chcą schudnąć. Nie zawiera mięsa, więc jest przepisem wegetariańskim.

Wartości odżywcze tureckiej sałatki z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
162.51 kcal
260.01 kcal
Białko
4.75 g
7.59 g

Węglowodany w tureckiej sałatce z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
5.70 g
9.13 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.97 g
6.35 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
13.56 g
21.69 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.53 g
4.04 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.03 g
17.65 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.97 g
4.76 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.06 g
12.89 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(160g)
Wapń
27.38 mg
43.82 mg
Fosfor
83.32 mg
133.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tureckiej sałatki z białej fasoli 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tureckiej sałatce z białej fasoli

Lista alergenów dla tureckiej sałatki z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, sumak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tureckiej sałatki z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula czerwona
150 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej lniany
100 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na turecką sałatkę z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób