Przepis na turecką sałatkę z białej fasoli krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, ocet winny, sumak
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, metalowe sito

Fasolę opłukaj na sitku.

Ugotuj jajka na twardo.

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Cebulę pokrój w pół plastry.

Posiekaj pęczek natki pietruszki.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.

Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Turecka sałatka z białej fasoli
Turecka sałatka z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
15.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
260 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Turecka sałatka z białej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tureckiej sałatce z białej fasoli

Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam! Z przyrumienionym chlebem jest przepyszna. Turcy tradycyjnie jadają ją z kofte – klopsikami z mięsa. Pełna aromatu świetnych przypraw, które sprawiają, że sałatka nie jest nudnym daniem. Jeśli preferujesz turecką kuchnię to tego dania koniecznie musisz spróbować, bo naprawdę warto jest ją przygotować. Jest szybka w zrobieniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Świetny wegetariański posiłek.

Przepis zrobisz ekspresowo. Jedynie potrzeba czasu, by ugotować jajka. W czasie gotowania jajek bez problemu można zająć się resztą kroków i zrobić całą sałatkę, a jajka dodać na końcu. Tak jak w każdym przepisie z użyciem fasoli można użyć i fasoli z puszki, i fasoli surowej. Fasola konserwowa nie wymaga specjalnej obróbki, wystarczy tylko ją przepłukać. W przypadku nasion suchych trzeba je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Namaczaj fasolę przez około 10 godzin. Kolejnym krokiem przy surowej fasoli jest po moczeniu ugotowanie jej w świeżej wodzie. By fasola nie była tak ciężkostrawna gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia. Gotować należy do miękkości, czyli około godzinę.

W przepisie ważnym składnikiem jest przyprawa o nazwie sumak. Ta przyprawa jest bardzo słynna w kuchni tureckiej. Sumak charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Często używa się go zamiennie za sok z cytryny lub z limonki. Jeśli nie posiadasz w domu tej przyprawy śmiało możesz użyć właśnie wyżej wymienionego soku z cytryny lub z limonki.

Przepis jest bardzo zdrowy. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Ma bardzo fajny smak, ale jeśli za nim nie przepadasz możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest posiłkiem idealnym na diecie cukrzycowej i dla insulinoopornych. Także każda osoba, która pragnie zadbać o swoje zdrowie ten przepis jest odpowiedni. Dzięki zapewnieniu dużej i długiej sytości taki przepis nada się świetnie dla osób, które chcą schudnąć. Nie zawiera mięsa, więc jest przepisem wegetariańskim.

Wartości odżywcze tureckiej sałatki z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
162.51 kcal
260.01 kcal
Białko
4.75 g
7.59 g

Węglowodany w tureckiej sałatce z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
5.70 g
9.13 g
Węglowodany przyswajalne
3.97 g
6.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
2.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
13.56 g
21.69 g
Tłuszcze nasycone
2.53 g
4.04 g
Tłuszcze nienasycone
11.03 g
17.65 g
Tłuszcze jednonasycone
2.97 g
4.76 g
Tłuszcze wielonasycone
8.06 g
12.89 g
Cholesterol
89.93 mg
143.89 mg

Witaminy w przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
3.69 mg
5.90 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
148.84 mg
238.14 mg
Potas
176.18 mg
281.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
27.38 mg
43.82 mg
Fosfor
83.32 mg
133.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
15.34 mg
24.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
1.49 mg
Cynk
0.55 mg
0.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tureckiej sałatki z białej fasoli 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tureckiej sałatce z białej fasoli

Lista alergenów dla tureckiej sałatki z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, sumak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tureckiej sałatki z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula czerwona
150 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej lniany
100 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na turecką sałatkę z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób