Turecka sałatka z białej fasoli
- Fasola konserwowa (240 g)
- Cebula czerwona (150 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej lniany (100 ml)
Przepis na turecką sałatkę z białej fasoli krok po kroku
Fasolę opłukaj na sitku.
Ugotuj jajka na twardo.
Pomidory umyj i przekrój na pół.
Cebulę pokrój w pół plastry.
Posiekaj pęczek natki pietruszki.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.
Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat tureckiej sałatki z białej fasoli
Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam! Z przyrumienionym chlebem jest przepyszna. Turcy tradycyjnie jadają ją z kofte – klopsikami z mięsa. Pełna aromatu świetnych przypraw, które sprawiają, że sałatka nie jest nudnym daniem. Jeśli preferujesz turecką kuchnię to tego dania koniecznie musisz spróbować, bo naprawdę warto jest ją przygotować. Jest szybka w zrobieniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Świetny wegetariański posiłek.
Przepis zrobisz ekspresowo. Jedynie potrzeba czasu, by ugotować jajka. W czasie gotowania jajek bez problemu można zająć się resztą kroków i zrobić całą sałatkę, a jajka dodać na końcu. Tak jak w każdym przepisie z użyciem fasoli można użyć i fasoli z puszki, i fasoli surowej. Fasola konserwowa nie wymaga specjalnej obróbki, wystarczy tylko ją przepłukać. W przypadku nasion suchych trzeba je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Namaczaj fasolę przez około 10 godzin. Kolejnym krokiem przy surowej fasoli jest po moczeniu ugotowanie jej w świeżej wodzie. By fasola nie była tak ciężkostrawna gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia. Gotować należy do miękkości, czyli około godzinę.
W przepisie ważnym składnikiem jest przyprawa o nazwie sumak. Ta przyprawa jest bardzo słynna w kuchni tureckiej. Sumak charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Często używa się go zamiennie za sok z cytryny lub z limonki. Jeśli nie posiadasz w domu tej przyprawy śmiało możesz użyć właśnie wyżej wymienionego soku z cytryny lub z limonki.
Przepis jest bardzo zdrowy. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Ma bardzo fajny smak, ale jeśli za nim nie przepadasz możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest posiłkiem idealnym na diecie cukrzycowej i dla insulinoopornych. Także każda osoba, która pragnie zadbać o swoje zdrowie ten przepis jest odpowiedni. Dzięki zapewnieniu dużej i długiej sytości taki przepis nada się świetnie dla osób, które chcą schudnąć. Nie zawiera mięsa, więc jest przepisem wegetariańskim.
Alergeny w tureckiej sałatce z białej fasoli
Lista alergenów dla tureckiej sałatki z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny, sumak
Wartości odżywcze tureckiej sałatki z białej fasoli
Jest to przepis o niskim indeksie glikemicznym i zawiera dużo błonnika i białko roślinne. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.