Turecka sałatka z białej fasoli

Opublikowano: 21.07.2021 r., 9:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa turecka sałatka z fasoli
Turecka sałatka z białej fasoli
Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam!
Przygotowanie 20 min
260 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Cebula czerwona (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej lniany (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, ocet winny, sumak
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, metalowe sito

Przepis na turecką sałatkę z białej fasoli krok po kroku

Fasolę opłukaj na sitku.

Ugotuj jajka na twardo.

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Cebulę pokrój w pół plastry.

Posiekaj pęczek natki pietruszki.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.

Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na turecką sałatkę z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,1% osób

Więcej informacji na temat tureckiej sałatki z białej fasoli

Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam! Z przyrumienionym chlebem jest przepyszna. Turcy tradycyjnie jadają ją z kofte – klopsikami z mięsa. Pełna aromatu świetnych przypraw, które sprawiają, że sałatka nie jest nudnym daniem. Jeśli preferujesz turecką kuchnię to tego dania koniecznie musisz spróbować, bo naprawdę warto jest ją przygotować. Jest szybka w zrobieniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Świetny wegetariański posiłek.

Przepis zrobisz ekspresowo. Jedynie potrzeba czasu, by ugotować jajka. W czasie gotowania jajek bez problemu można zająć się resztą kroków i zrobić całą sałatkę, a jajka dodać na końcu. Tak jak w każdym przepisie z użyciem fasoli można użyć i fasoli z puszki, i fasoli surowej. Fasola konserwowa nie wymaga specjalnej obróbki, wystarczy tylko ją przepłukać. W przypadku nasion suchych trzeba je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Namaczaj fasolę przez około 10 godzin. Kolejnym krokiem przy surowej fasoli jest po moczeniu ugotowanie jej w świeżej wodzie. By fasola nie była tak ciężkostrawna gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia. Gotować należy do miękkości, czyli około godzinę.

W przepisie ważnym składnikiem jest przyprawa o nazwie sumak. Ta przyprawa jest bardzo słynna w kuchni tureckiej. Sumak charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Często używa się go zamiennie za sok z cytryny lub z limonki. Jeśli nie posiadasz w domu tej przyprawy śmiało możesz użyć właśnie wyżej wymienionego soku z cytryny lub z limonki.

Przepis jest bardzo zdrowy. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Ma bardzo fajny smak, ale jeśli za nim nie przepadasz możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest posiłkiem idealnym na diecie cukrzycowej i dla insulinoopornych. Także każda osoba, która pragnie zadbać o swoje zdrowie ten przepis jest odpowiedni. Dzięki zapewnieniu dużej i długiej sytości taki przepis nada się świetnie dla osób, które chcą schudnąć. Nie zawiera mięsa, więc jest przepisem wegetariańskim.

Alergeny w tureckiej sałatce z białej fasoli

Lista alergenów dla tureckiej sałatki z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na turecką sałatkę z białej fasoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, sumak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tureckiej sałatki z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Jest to przepis o niskim indeksie glikemicznym i zawiera dużo błonnika i białko roślinne. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
162.51
260.01
Białko (g)
4.75
7.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
5.70
9.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.97
6.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
13.56
21.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
11.03
17.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
4.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.06
12.89
Cholesterol (mg)
89.93
143.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.69
5.90
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
148.84
238.14
Potas (mg)
176.18
281.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.38
43.82
Fosfor (mg)
83.32
133.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.34
24.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
1.49
Cynk (mg)
0.55
0.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tureckiej sałatki z białej fasoli 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tureckiej sałatki z białej fasoli

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula czerwona
150 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej lniany
100 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
26.50