Truskawki w syropie

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawki w syropie w czasie przygotowania.
Truskawki w syropie
Truskawki w syropie to jeden z tych przepisów, który naprawdę zachwyca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
561 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Truskawki (2000 g)
  • Cukier (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na truskawki w syropie krok po kroku

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i włóż do słoiczków - do pełna. Dwie szklanki wody zagotuj i rozpuść w niej cukier.

Gorącym syropem zalej truskawki, natychmiast zakręć wyparzonymi nakrętkami.

Pasteryzuj 10 minut. Słoiki wyjmij, odwróć do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na truskawki w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób

Więcej informacji na temat truskawek w syropie

Truskawki w syropie to jeden z tych przepisów, który naprawdę zachwyca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy.

Przepis na truskawki w syropie to doskonała opcja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Może się wydawać, że wsadzanie truskawek w słoik nie jest czymś potrzebnym. Jednak jest zupełnie inaczej. Sezon na truskawki trwa bardzo krótko, dlatego, jeśli chcesz się cieszyć ich smakiem również zimą, warto latem zadbać o przedłużenie ich świeżości. Można to zrobić na wiele sposobów, jednak truskawki w syropie są po prostu niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzają się do ciast, deserów, a nawet kompotu. Można dodawać je do naleśników, czy podawać z placuszkami. Dzięki ich uniwersalnemu smakowi sprawdzają się w kuchni idealnie. Dodatkowo smakują każdemu! To dlatego, że są niezwykle słodkie. Jeśli kochasz truskawki lub masz ich naprawdę sporo i nie wiesz, co z nimi zrobić, koniecznie sięgnij po ten przepis. By go przygotować nie musisz mieć dużego doświadczenia. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić truskawki w syropie, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wiele osób może zastanawiać się jednak o jaki syrop chodzi. W tym wypadku o syrop cukrowy. Robi się go niezwykle prosto, gotując wodę i rozpuszczając w niej cukier. Dzięki temu całość jest smaczniejsza. Niezwykle ważne są jednak odpowiednie proporcje. Tylko wtedy truskawki będą najlepsze. Truskawki to owoce o niezwykle słodkim smaku i małej trwałości. Dlatego dobrze ją przedłużyć. Dodatkowo są też bardzo zdrowe. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Korzystnie na pracę mózgu oddziałują zawarte w owocach antyoksydanty, potas (polepsza koncentrację), a także mangan. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Truskawki są owocami bogatymi w witaminę E, potas, kwas foliowy i błonnik. Zawierają witaminę A, która wzmacnia wzrok, witaminę C posiadającą działanie przeciwnowotworowe

Alergeny w truskawkach w syropie

Lista alergenów dla truskawek w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na truskawki w syropie

Wartości odżywcze truskawek w syropie

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
149.67
561.25
Białko (g)
0.45
1.68
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
38.32
143.70
Węglowodany przyswajalne (g)
36.99
138.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
0.31
1.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
0.67
2.50
Witamina B6 (mg)
0.03
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
39.20
147.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Niacyna (mg)
0.26
0.97
Foliany (µg (mcg))
16.00
60.00
Beta karoten (µg (mcg))
4.67
17.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
1.00
3.75
Potas (mg)
102.67
385.00
Wapń (mg)
11.00
41.25
Fosfor (mg)
16.00
60.00
Magnez (mg)
8.67
32.50
Żelazo (mg)
0.29
1.09
Cynk (mg)
0.10
0.36
Miedź (mg)
0.04
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny truskawek w syropie 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania truskawek w syropie

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
42.50