Przepis na trdelnik krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek, butelka szklana

W rondelku podgrzej lekko mleko, by było ciepłe. Dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 20 minut.

Do miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko i dodaj rozpuszczone w rondelku masło. Do ciasta wlewaj powoli zaczyn i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto dobrze wyrób dłońmi i odstaw je w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto dobrze rozwałkuj, by było dość cienkie. i potnij je na dość cienkie paski. Każdy pasek owiń wokół dużej szklanej butelki, tak by poszczególne części lekko na siebie nachodziły.

do miseczki wbij jedno jajko i dobrze je rozmieszaj. Pędzelkiem wsmaruj jajko w ciasto, a powstałą powierzchnię posyp cukrem i cynamonem.

Ciasto wyłóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 - 17 minut.

Trdelnik podany w eleganckim koszyczku.
trdelnik
Koszt przygotowania dania
4.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Trdelnik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o trdelniku

Trdelnik to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pysznych słodkości. To ciasto zachwyca wszystkich swoją niebanalną formą i elegancją. Choć proste, idealnie sprawdzi się na uroczystości czy imprezy ze względu na naprawdę dekoracyjny wygląd. To ciasto nie jest zbyt słodkie, ma idealny, delikatny smak i pyszne lekkie ciasto, które najlepiej smakuje odrywane wprost z całości. Choć może się wydawać, że aby stworzyć to ciasto potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, w praktyce wystarczy duża szklana butelka, wokół której można owinąć kawałki ciasta.

Przepis na trdelnik jest naprawdę prosty. Podstawę robi się z ciasta drożdżowego, dlatego dobrze jest je wcześniej przygotować, by mogło ono odpowiednio rosnąć.

W tej wersji przygotowuje się trdelnik po polsku, taki który idealnie sprawdzi się jako pyszne ciasto do kawy, ale również jako ciekawy wypiek na imprezy. W wersji domowej jest zdrowszy, gdyż zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru. Do stworzenia posypki zwykle używa się cukru lub mieszanki cukru i cynamonu, jednak można obtoczyć go również w orzechach czy czekoladowych wiórkach, wszystko zależy od chęci i preferencji.

Te tradycyjne czeskie ciastka, które przyciągają wzrok niebanalnym wyglądem i pysznym smakiem można spokojnie przygotować w wersji domowej. Nie trzeba wybierać się do Czech, by spróbować jak wspaniale smakują. Najlepiej komponują się z czarną kawą, mogą nawet być odrywane i w niej maczane, dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach.

Jeśli zastanawiasz się jak w prosty sposób stworzyć to ciasto w swoim domu, ten przepis ci w tym pomoże. Wychodzi z niego ciasto idealne, takie które na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. Jego smak delikatnie słodki n pewno skradnie serce każdego, kto go spróbuje.

To wypiek idealny dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś efektownego w naprawdę łatwy i szybki sposób. Całość robi się w ekspresowym tempie, choć warto wcześniej przygotować zaczyn. Po urośnięciu i upieczeniu ciasto prezentuje się naprawdę fantastycznie.

Wartości odżywcze trdelnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
281.90 kcal
157.86 kcal
Białko
10.82 g
6.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w trdelniku

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
41.67 g
23.33 g
Węglowodany przyswajalne
41.50 g
23.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
8.11 g
4.54 g
Tłuszcze nasycone
5.29 g
2.96 g

Witaminy w przepisie na trdelnik

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tiamina
0.56 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.21 mg
Niacyna
3.77 mg
2.11 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
102.99 µg (mcg)
57.67 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na trdelnik

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
37.35 mg
20.91 mg
Potas
136.25 mg
76.30 mg
Wapń
45.04 mg
25.22 mg
Fosfor
130.78 mg
73.24 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
24.41 mg
13.67 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.35 mg
1.87 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.10 mg
0.62 mg
Miedź
0.12 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny trdelnika 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w trdelniku

Lista alergenów dla trdelnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania trdelnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Drożdże świeże
12 g
1 łyżka
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 12 g
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
35 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na trdelnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób