Trdelnik
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Drożdże świeże - 1 łyżka (12 g)
- Cukier - 2 łyżeczki (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (35 g)
Przepis na trdelnik krok po kroku
W rondelku podgrzej lekko mleko, by było ciepłe. Dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 20 minut.
Do miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko i dodaj rozpuszczone w rondelku masło. Do ciasta wlewaj powoli zaczyn i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto dobrze wyrób dłońmi i odstaw je w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto dobrze rozwałkuj, by było dość cienkie. i potnij je na dość cienkie paski. Każdy pasek owiń wokół dużej szklanej butelki, tak by poszczególne części lekko na siebie nachodziły.
do miseczki wbij jedno jajko i dobrze je rozmieszaj. Pędzelkiem wsmaruj jajko w ciasto, a powstałą powierzchnię posyp cukrem i cynamonem.
Ciasto wyłóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 - 17 minut.
Więcej informacji na temat trdelnika
Trdelnik to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pysznych słodkości. To ciasto zachwyca wszystkich swoją niebanalną formą i elegancją. Choć proste, idealnie sprawdzi się na uroczystości czy imprezy ze względu na naprawdę dekoracyjny wygląd. To ciasto nie jest zbyt słodkie, ma idealny, delikatny smak i pyszne lekkie ciasto, które najlepiej smakuje odrywane wprost z całości. Choć może się wydawać, że aby stworzyć to ciasto potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, w praktyce wystarczy duża szklana butelka, wokół której można owinąć kawałki ciasta.
Przepis na trdelnik jest naprawdę prosty. Podstawę robi się z ciasta drożdżowego, dlatego dobrze jest je wcześniej przygotować, by mogło ono odpowiednio rosnąć.
W tej wersji przygotowuje się trdelnik po polsku, taki który idealnie sprawdzi się jako pyszne ciasto do kawy, ale również jako ciekawy wypiek na imprezy. W wersji domowej jest zdrowszy, gdyż zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru. Do stworzenia posypki zwykle używa się cukru lub mieszanki cukru i cynamonu, jednak można obtoczyć go również w orzechach czy czekoladowych wiórkach, wszystko zależy od chęci i preferencji.
Te tradycyjne czeskie ciastka, które przyciągają wzrok niebanalnym wyglądem i pysznym smakiem można spokojnie przygotować w wersji domowej. Nie trzeba wybierać się do Czech, by spróbować jak wspaniale smakują. Najlepiej komponują się z czarną kawą, mogą nawet być odrywane i w niej maczane, dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach.
Jeśli zastanawiasz się jak w prosty sposób stworzyć to ciasto w swoim domu, ten przepis ci w tym pomoże. Wychodzi z niego ciasto idealne, takie które na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. Jego smak delikatnie słodki n pewno skradnie serce każdego, kto go spróbuje.
To wypiek idealny dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś efektownego w naprawdę łatwy i szybki sposób. Całość robi się w ekspresowym tempie, choć warto wcześniej przygotować zaczyn. Po urośnięciu i upieczeniu ciasto prezentuje się naprawdę fantastycznie.
Alergeny w trdelniku
Lista alergenów dla trdelnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze trdelnika
Tak jak wszystkie słodkości, to ciasto również nie powinno zbyt często gościć w menu.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.