Trakijska sałatka

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Trakijska sałatka podana w miseczce. W oddali leży pokrojony ogórek oraz gałązki kopru.
Trakijska sałatka
Trakijska sałatka to danie kuchni bułgarskiej. Przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego i ogórków zielonych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
124 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jogurt bałkański (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Ogórek 2 średnie sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na trakijska sałatka krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W misce umieść jogurt, cebulę i czosnek, dodaj przyprawy oraz posiekany koper.

Ogórka przekrój na pół i usuń z niego pestki.

Zetrzyj na tarce bezpośrednio do miski i wymieszaj wszystkie składniki.

Posiekaj orzechy włoskie.

Sałatkę wyłóż łyżką na talerz w kształt kulki i posyp posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na trakijska sałatka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat trakijska sałatka

Trakijska sałatka to tradycyjna przystawka podawana w Bułgarii. Przypomina bardzo greckie tzatziki, lecz do jej przygotowania używa się bałkańskiego jogurtu. Przepis na trakijska sałatka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tej przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórek zielony, czosnek, koper, cebula, orzechy włoskie, pieprz czarny, sól, jogurt bałkański.

Jak zrobić trakijska sałatka? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce umieść jogurt, cebulę i czosnek, dodaj przyprawy oraz posiekany koper. Ogórka przekrój na pół i usuń z niego pestki. Zetrzyj na tarce bezpośrednio do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Posiekaj orzechy włoskie. Sałatkę wyłóż łyżką na talerz w kształt kulki i posyp posiekanymi orzechami.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Jogurt bałkański jest rodzajem gęstego jogurtu z dużą zawartością tłuszczu. Jogurt jest bardzo dobrym źródłem białka oraz wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości. Jogurty naturalne zawierają także żywe kultury bakterii kwasy mlekowego, które bardzo korzystnie wpływają na działanie naszych jelit.

Podsumowując trakijska sałatka to doskonała przystawka podczas spotkań ze znajomymi. Sałatka świetnie nadaje się podana do różnego rodzaju mięs pieczonych i grillowanych. Można ją także potraktować jako twarożek na chleb.

Alergeny w trakijska sałatka

Lista alergenów dla trakijska sałatka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt bałkański
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze trakijska sałatka

na 100g gotowej potrawy

Trakijska sałatka to niskokaloryczna przystawka. Zawiera ona dużo białka zwierzęcego oraz wapnia. Jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego. Zawiera także sporo błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
113.18
124.49
Białko (g)
3.63
3.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
6.11
6.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
9.04
9.95
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
4.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
5.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
24.45
26.90
Szacunkowy indeks glikemiczny trakijska sałatka 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania trakijska sałatka

Koszt składników
34.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt bałkański
400 g
5.20
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
6.12
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Ogórek
400 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Koszt składników
34.40