Tradycyjny gulasz wołowy

Opublikowano: 16.05.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny gulasz wołowy podany w głębokim, białym talerzu.
Tradycyjny gulasz wołowy
Tradycyjny gulasz wołowy to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz to danie jednogarnkowe, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
708 kcal
Kcal w porcji
590 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wołowa (1400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pieczarki 20 dużych sztuk (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Papryka zielona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, lubczyk
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjny gulasz wołowy krok po kroku

Mięso pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Pieczarki przekrój na 4 części.

Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż.

Przełóż składniki do garnka.

Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj.

Przełóż mięso do garnka.

Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut.

Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem.

Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.

Jak oceniasz przepis na tradycyjny gulasz wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnego gulaszu wołowego

Tradycyjny gulasz wołowy to bardzo dobry pomysł na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wołowy gulasz to świetne danie jednogarnkowe łączące w sobie aromatyczne i kruche mięso oraz warzywa. Smaczny gulasz może być daniem na wiele różnych okazji. Gulasz świetnie sprawdzi się jako potrawa na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, marchew, papryka zielona, pieczarki, mąka ziemniaczana, papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić tradycyjny gulasz wołowy? Mięso pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pieczarki przekrój na 4 części. Mięso obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż. Przełóż składniki do garnka. Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj. Przełóż mięso do garnka. Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem. Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.

Mięso wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso świetnie sprawdzi się dla osób o obniżonym poziomie żelaza we krwi. Zawiera ono sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

Podsumowując pyszny gulasz jest idealny na obiad dla Twojej rodziny. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Gulasz jest łatwy do zrobienia i można go przygotować bez większego doświadczenia kulinarnego. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz świetnie sprawdza się podany z dodatkami takimi jak gotowane ziemniaki, kopytka czy kasza.

Alergeny w tradycyjnym gulaszu wołowym

Lista alergenów dla tradycyjnego gulaszu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tradycyjny gulasz wołowy

Wartości odżywcze tradycyjnego gulaszu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjny gulasz wołowy to świetne źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(590g)
Energia (kcal)
120.05
708.30
Białko (g)
10.67
62.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(590g)
Węglowodany (g)
4.52
26.65
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
21.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(590g)
Tłuszcz (g)
6.52
38.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
26.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.39
20.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
6.60
Tłuszcze trans (g)
0.10
0.62
Cholesterol (mg)
26.58
156.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(590g)
Witamina A (µg (mcg))
86.14
508.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.90
11.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.47
44.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.99
17.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.81
69.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
856.78
5055.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(590g)
Sód (mg)
37.54
221.50
Potas (mg)
295.93
1746.00
Wapń (mg)
10.96
64.68
Fosfor (mg)
121.19
715.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.80
99.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
6.75
Cynk (mg)
2.04
12.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnego gulaszu wołowego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnego gulaszu wołowego

Koszt składników
129.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1400 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
98.00
Za 1400 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pieczarki
500 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
129.50