Przepis na tradycyjny gulasz wołowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, lubczyk
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Pieczarki przekrój na 4 części.

Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż.

Przełóż składniki do garnka.

Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj.

Przełóż mięso do garnka.

Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut.

Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem.

Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.

Tradycyjny gulasz wołowy podany w głębokim, białym talerzu.
Tradycyjny gulasz wołowy
Koszt przygotowania dania
9.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
54

Tradycyjny gulasz wołowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tradycyjnym gulaszu wołowym

Tradycyjny gulasz wołowy to bardzo dobry pomysł na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wołowy gulasz to świetne danie jednogarnkowe łączące w sobie aromatyczne i kruche mięso oraz warzywa. Smaczny gulasz może być daniem na wiele różnych okazji. Gulasz świetnie sprawdzi się jako potrawa na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, marchew, papryka zielona, pieczarki, mąka ziemniaczana, papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić tradycyjny gulasz wołowy? Mięso pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pieczarki przekrój na 4 części. Mięso obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż. Przełóż składniki do garnka. Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj. Przełóż mięso do garnka. Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem. Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.

Mięso wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso świetnie sprawdzi się dla osób o obniżonym poziomie żelaza we krwi. Zawiera ono sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

Podsumowując pyszny gulasz jest idealny na obiad dla Twojej rodziny. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Gulasz jest łatwy do zrobienia i można go przygotować bez większego doświadczenia kulinarnego. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz świetnie sprawdza się podany z dodatkami takimi jak gotowane ziemniaki, kopytka czy kasza.

Wartości odżywcze tradycyjnego gulaszu wołowego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnego gulaszu wołowego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tradycyjnym gulaszu wołowym

Lista alergenów dla tradycyjnego gulaszu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na tradycyjny gulasz wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tradycyjnego gulaszu wołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1400 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pieczarki
500 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jak oceniasz przepis na tradycyjny gulasz wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób