Tradycyjny gulasz wołowy
- Łopatka wołowa (1400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pieczarki - 20 dużych sztuk (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na tradycyjny gulasz wołowy krok po kroku
Mięso pokrój w dużą kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.
Pieczarki przekrój na 4 części.
Mięso obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż.
Przełóż składniki do garnka.
Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj.
Przełóż mięso do garnka.
Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut.
Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem.
Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat tradycyjnego gulaszu wołowego
Tradycyjny gulasz wołowy to bardzo dobry pomysł na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wołowy gulasz to świetne danie jednogarnkowe łączące w sobie aromatyczne i kruche mięso oraz warzywa. Smaczny gulasz może być daniem na wiele różnych okazji. Gulasz świetnie sprawdzi się jako potrawa na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, marchew, papryka zielona, pieczarki, mąka ziemniaczana, papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić tradycyjny gulasz wołowy? Mięso pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pieczarki przekrój na 4 części. Mięso obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż. Przełóż składniki do garnka. Na patelni obsmaż mięso, dodaj paprykę słodką i ostrą, wymieszaj. Przełóż mięso do garnka. Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Wlej wodę do garnka, dodaj marchew, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Dodaj paprykę zieloną i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i lubczykiem. Podawaj z dodatkiem domowych kopytek i tartych buraczków.
Mięso wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso świetnie sprawdzi się dla osób o obniżonym poziomie żelaza we krwi. Zawiera ono sporą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.
Podsumowując pyszny gulasz jest idealny na obiad dla Twojej rodziny. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Gulasz jest łatwy do zrobienia i można go przygotować bez większego doświadczenia kulinarnego. Gulasz jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz świetnie sprawdza się podany z dodatkami takimi jak gotowane ziemniaki, kopytka czy kasza.
Alergeny w tradycyjnym gulaszu wołowym
Lista alergenów dla tradycyjnego gulaszu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tradycyjny gulasz wołowy
Wartości odżywcze tradycyjnego gulaszu wołowego
Tradycyjny gulasz wołowy to świetne źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit.
Energia i białka
(590g)
Węglowodany
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy
(590g)
Składniki mineralne
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.