Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (bez zalewy) (400 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Tahini (pasta sezamowa) - 2 łyżki (24 g)
- Czosnek - 1 mały ząbek (5 g)
- Suszone pomidory w oleju (50 g)
Przepis na tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami krok po kroku
Do naczynia dodaj ciecierzycę bez zalewy. Dodaj odrobinę lodowatej wody (1 łyżka). Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj jeszcze maksymalnie 2 łyżki wody.
Do ciecierzycy dorzuć tahini, łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli do smaku oraz obrany ząbek czosnku. Posiekaj suszone pomidory i również dodaj do pozostałych składników.
Zblenduj na gładką masę - około 5 minut. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaj ponownie odrobinę wody.
Gotową pastą posmaruj przypieczony chleb, dodaj sałatę, pokrojone awokado, mozzarellę. Polej oliwą z oliwek. Podawaj z pomidorem.
-
Hummus
-
Hummus paprykowy
-
Humus z soczewicy
-
Hummus z buraka
-
Hummus pomidorowy
-
Hummus z bobu
-
Hummus z warzywami
-
Hummus z dyni
-
Hummus z papryką
-
Kasza bulgur z hummusem
-
Hummus z oliwkami
-
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
-
Hummus
Więcej informacji na temat tradycyjnego ekspresowego hummusu z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę i poznawaj nowe smaki.
Przepis ten jest zrobiony w wersji bardzo przyspieszonej. Użyto tutaj cieciorki konserwowej. Ta pasta będzie idealnym dodatkiem do śniadania na przykład w formie grzanki. Pieczywo pełnoziarniste posmaruj przygotowaną pastą. Dodaj do tego ulubione dodatki. Bardzo zdrowym i smacznym wyborem na posiłek jest dodanie sałaty, awokado oraz mozzarelli. Pomidor będzie komponował się z całą potrawą idealnie.
Alergeny w tradycyjnym ekspresowym hummusie z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla tradycyjnego ekspresowego hummusu z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze tradycyjnego ekspresowego hummusu z suszonymi pomidorami
Hummus to świetny sposób na urozmaicenie menu. Jest super pastą, która posiada super właściwości odżywcze. Zawiera sporą ilość białka oraz zdrowych tłuszczy.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.