Tradycyjne tiramisu
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 2.33 szklanki (350 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder - 0.5 szklanki (70 g)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Biszkopty - 2 opakowania (280 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na tradycyjne tiramisu krok po kroku
Zaparz mocną kawę, przelej ją do prostokątnego naczynia, w którym zmieści się biszkopt i pozostaw ją do wystudzenia.
Sparz jajka a następnie oddziel żółtka od jajek.
Żółtka przełóż do szklanej miski i dodaj cukier puder.
Miskę postaw na delikatnie wrzącej wodzie w garnku (ważne aby woda nie dotykała miski). Żółtka ubijaj na jasną i puszystą masę przez około 2-3 minuty.
Do żółtek dodawaj partiami serek mascarpone i dokładnie połącz.
Ubij białka na puszystą pianę i dodawaj partiami do żółtek z mascarpone.
Biszkopty szybko zamocz w kawie i ułóż w formie do pieczenia lub innym naczyniu.
Na warstwę biszkoptów wylej 1/3 masy. Połóż na nią biszkopty, zalej masą, ułóż biszkopty i zalej ostatnią porcją masy.
Wierzch dokładnie pokryj kakao.
Tiramisu pozostaw w lodówce na minimum 4 godziny.
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat tradycyjnego tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie bez niego tej kuchni. Mimo, że tiramisu powstało w latach 60 lub 70 XX wieku, jest określane jako tradycyjny włoski deser. O to, skąd pochodzi tiramisu trwa cały czas spór, jednak wielu ekspertów wskazuje na Treviso a konkretnie restaurację Le Beccherie. Deser ten powstał najprawdopodobniej jako udoskonalenie sbatudin czyli deseru składającego się z ubitych żółtek, który przygotowywany był dla osób starszych, dla dzieci oraz dla rekonwalescentów lub udoskonalenie baicoli czyli deseru zabaione wraz z bitą śmietaną i suchymi ciastkami.
Składniki na tiramisu to serek mascarpone, biszkopty, kawa i kakao. Klasyczne, wykonywane jest z jajkami. We Włoszech zazwyczaj do deseru nie używa się alkoholu, jednak ile regionów tyle przepisów i niektórzy do espresso dodają marsalę. W Polsce, jak i na świecie, często wykonuje się z amaretto a w niektórych wersja zamiast biszkoptów używane są ciasteczka amaretti. W Polsce krem do tiramisu często przygotowuje się na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone, jest to wersja szczególnie dobra dla dzieci, ponieważ mają dużo wrażliwszy przewód pokarmowy niż dorośli. Tiramisu możesz wykonać jako placek z kremem, upiecz klasyczny biszkopt, nasącz go kawą, przełóż kremem a na wierzchu posyp kakao. W każdej wersji deser ten musi być dokładnie schłodzony a najlepiej smakuje po 12 godzinach. Przepis na tiramisu z mascarpone, nie jest trudny i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Przepis na krem do ciasta tiramisu, niezależności od tego, którą wersję wykonasz, czy z jajkami, czy z bitą śmietaną, wymaga mniej więcej dokładnie tyle samo pracy. A jak zrobić tiramisu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap wykonania jest dokładnie wytłumaczony. Wykorzystaj nasz sprawdzony i dobry przepis na ten klasyczny deser.
Pyszne, domowe tiramisu to pyszny deser bez pieczenia. Dobre tiramisu na zimno sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest również świetnym deserem w trakcie romantycznej kolacji, dodatkiem do kawy lub herbaty a wykonany w formie tortu sprawdzi się idealnie w roli tortu urodzinowego lub okazjonalnego.
Alergeny w tradycyjnym tiramisu
Lista alergenów dla tradycyjnego tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze tradycyjnego tiramisu
Tiramisu, pyszny i lekki w smaku deser. Jedna porcja zawiera około 160 kcal dlatego może być spożywany raz na jakiś czas.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.