Tradycyjna sałatka śledziowa
- Śledź w oleju (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ziemniaki późne (225 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Ogórki kiszone (240 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Szczypiorek (45 g)
Przepis na tradycyjną sałatkę śledziową krok po kroku
Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.
Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.
Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie.
Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek.
Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat tradycyjnej sałatki śledziowej
Tradycyjna sałatka śledziowa to coś idealnie dla miłośników kuchni polskiej w najlepszej i najbardziej klasycznej formie. Ta sałatka zachwyca wspaniałym smakiem.
Przepis na tradycyjną sałatkę śledziową będzie doskonałym wyborem na imprezy, ale sprawdzi się również na święta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną sałatkę śledziową, która będzie smaczna, a przy okazji prosta, to ten przepis będzie idealny. Pozwala ona włączyć do menu duże ilości ryb. W tym wydaniu są to płaty śledziowe. Ryby, choć niezwykle zdrowe, wciąż za rzadko pojawiają się w menu. Śledź jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy. Ta świąteczna sałatka jest idealnym sposobem na włączenie śledzia do codziennego menu w sposób łatwy i bardzo smaczny, gdyż z przepisu można korzystać znacznie częściej niż raz do roku. To doskonały pomysł na sałatkę, która jest nie tylko szybka, ale również pyszna. To dobra dla wszystkich osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Sałatka śledziowa z jajkiem bardzo często gości na świątecznym stole ze względu na jej wspaniały smak, a także tradycyjne produkty. Jednak świetnie nada się również jako imprezowa przekąska, czy sycąca kolacja. Jej ogromnym plusem jest to, że nie zawiera glutenu, sprawdzi się, więc gdy ktoś z naszej rodziny musi unikać tego składnika, a my zastanawialiśmy się, co możemy w takim razie tej osobie zaserwować. Zamiast przygotowywać niesmaczne bezglutenowe przekąski, możemy podać przepyszną sałatkę, która jest pełnowartościowym daniem. To danie, które choć proste, zaskakuje swoim smakiem i mnogością aromatów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę śledziową na wigilię, która będzie naprawdę dobra i sycąca, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest po prostu wspaniała. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, dlatego jej przygotowanie nie sprawia kłopotu.
Alergeny w tradycyjnej sałatce śledziowej
Lista alergenów dla tradycyjnej sałatki śledziowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze tradycyjnej sałatki śledziowej
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.