Przepis na touffaye krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki.

Boczek pokrój w kostkę.

Obierz marchew i selera i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek, czosnek i smaż chwilę.

Dodaj do garnka ziemniaki, marchew i seler i wlej bulion warzywny.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, solą i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w większe kawałki kiełbasę i gotuj jeszcze 5 minut.

Touffaye podane w głębokim, brązowym talerzu, który stoi na drewnianym blacie.
Touffaye
Koszt przygotowania dania
27.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
911 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
68

Touffaye - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o touffaye

Touffaye to tradycyjne danie pochodzące z regionu Lotaryngii, która znajduje się we Francji. Proste jednogarnkowe danie swe korzenie ma w kuchni niemieckiej. Przepis na touffaye jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, boczek, kiełbasa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny, marchewka, seler, sól i pieprz.

Jak zrobić touffaye? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę. Obierz marchew i selera i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek, czosnek i smaż chwilę. Dodaj do garnka ziemniaki, marchew i seler i wlej bulion warzywny. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, solą i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w większe kawałki kiełbasę i gotuj jeszcze 5 minut.

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Istnieje wiele odmian ziemniaków, różnią się one kolorem, kształtem a także zawartością skrobi. Dzięki temu różne odmiany warzywa nadają się do wykorzystania w innych potrawach. Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Kiełbasa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które jest białkiem łatwo przyswajalnym i pełnowartościowym. Zawiera też dużo kalorii, dlatego powinny ją ograniczać osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując proste danie jakim jest touffaye to doskonała propozycja na szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Do dania możesz dodać także kawałki świeżego mięsa zamiast kiełbasy. Danie jest bardzo syte i zawiera sporo kalorii. Jest także bardzo dobrym źródłem cennych składników mineralnych.

Wartości odżywcze touffaye

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
227.90 kcal
911.60 kcal
Białko
8.63 g
34.53 g

Węglowodany w touffaye

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
8.38 g
33.52 g
Węglowodany przyswajalne
7.23 g
28.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
4.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
17.74 g
70.96 g
Tłuszcze nasycone
5.43 g
21.73 g
Tłuszcze nienasycone
12.31 g
49.23 g
Tłuszcze jednonasycone
8.69 g
34.74 g
Tłuszcze wielonasycone
3.62 g
14.49 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.23 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
30.10 mg
120.40 mg

Witaminy w przepisie na touffaye

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
87.15 µg (mcg)
348.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
1.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.80 mg
47.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.65 µg (mcg)
14.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
11.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.15 µg (mcg)
36.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
828.90 µg (mcg)
3315.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na touffaye

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
498.60 mg
1994.40 mg
Potas
304.25 mg
1217.00 mg
Wapń
19.55 mg
78.20 mg
Fosfor
128.05 mg
512.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.60 mg
70.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
2.52 mg
Cynk
0.92 mg
3.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny touffaye 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w touffaye

Lista alergenów dla touffaye przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania touffaye

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na touffaye
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.3% osób