Przepis na touffaye krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g 5 średnich sztuk
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Kiełbasa domowa 500 g
- Boczek wędzony bez kości 300 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler korzeniowy 100 g
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki.
Boczek pokrój w kostkę.
Obierz marchew i selera i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek, czosnek i smaż chwilę.
Dodaj do garnka ziemniaki, marchew i seler i wlej bulion warzywny.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, solą i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w większe kawałki kiełbasę i gotuj jeszcze 5 minut.
-
Pancetta
-
Łazanki
-
Sałatka ziemniaczana
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Szałot
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Kugel
-
Bucatini
-
Biała kiełbasa
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Dania z boczkiem

(liczba kalorii)
Touffaye - cechy przepisu
Więcej o touffaye
Touffaye to tradycyjne danie pochodzące z regionu Lotaryngii, która znajduje się we Francji. Proste jednogarnkowe danie swe korzenie ma w kuchni niemieckiej. Przepis na touffaye jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, boczek, kiełbasa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny, marchewka, seler, sól i pieprz.
Jak zrobić touffaye? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę. Obierz marchew i selera i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek, czosnek i smaż chwilę. Dodaj do garnka ziemniaki, marchew i seler i wlej bulion warzywny. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, solą i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w większe kawałki kiełbasę i gotuj jeszcze 5 minut.
Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Istnieje wiele odmian ziemniaków, różnią się one kolorem, kształtem a także zawartością skrobi. Dzięki temu różne odmiany warzywa nadają się do wykorzystania w innych potrawach. Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Kiełbasa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które jest białkiem łatwo przyswajalnym i pełnowartościowym. Zawiera też dużo kalorii, dlatego powinny ją ograniczać osoby na diecie redukcyjnej.
Podsumowując proste danie jakim jest touffaye to doskonała propozycja na szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Do dania możesz dodać także kawałki świeżego mięsa zamiast kiełbasy. Danie jest bardzo syte i zawiera sporo kalorii. Jest także bardzo dobrym źródłem cennych składników mineralnych.
Wartości odżywcze touffaye
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w touffaye
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na touffaye
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na touffaye
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w touffaye
Lista alergenów dla touffaye przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy