Tosty z piekarnika
- Chleb tostowy - 4 kromki (120 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Pieczarki - 4 duże sztuki (120 g)
- Masło (30 g)
Przepis na tosty z piekarnika krok po kroku
Chleb posmaruj masłem.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Na pieczywie ułóż plastry pieczarek oraz mozzarellę.
Wierzch mozzarelli posyp pieprzem oraz oregano.
Tosty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Gotowe tosty podawał na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Gulasz wołowy
-
Papryka faszerowana
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Brizol
-
Pieczarki faszerowane
-
Krokiety z mięsem
-
Kulebiaki
-
Rolada serowa
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Rolada ze schabu
-
Raclette
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Roladki ze schabu
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Dania z pieczarkami
Więcej informacji na temat tostów z piekarnika
Tosty z piekarnika z serem mozzarella i pieczarkami to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne tosty z chleba tostowego świetnie smakują z dodatkiem różnych sosów, można je podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem majonezowym. Przepis na tosty z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tostów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, ser mozzarella, pieczarki, masło, pieprz oraz oregano. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić tosty z piekarnika? Chleb posmaruj masłem. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w plastry. Na pieczywie ułóż plastry pieczarek oraz mozzarellę. Wierzch mozzarelli posyp pieprzem oraz oregano. Tosty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Gotowe tosty podawał na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarczają organizmowi potas, selen, miedź i jod oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Nie są one produktem wysokokalorycznym, dlatego dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Pieczarki poprzez obecność błonnika pokarmowego usprawniają wydalanie kwasów żółciowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej serca.
Mozzarella to rodzaj sera, który produkuje się z mleka bawolego lub krowiego. Ma delikatną konsystencję i mleczny smak. Świetnie nadaje się do zapiekania i jedzenia na surowo. Mozzarella jest dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Dzięki temu jest dobrym źródłem energii.
Podsumowując smaczne tosty z mozzarellą oraz pieczarkami to doskonały pomysł na śniadanie. Dobre tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych sezonowych warzyw, które wzbogacą danie w wiele składników odżywczych. Najlepsze tosty są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w tostach z piekarnika
Lista alergenów dla tostów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło
Wartości odżywcze tostów z piekarnika
Tosty z piekarnika to doskonała propozycja na śniadanie na ciepło. Tosty świetnie sprawdzą się w diecie laktoowowegetariańskiej.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.