Tosty z jajkiem i bekonem
- Boczek wędzony bez kości - w plastrach (50 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Chleb tostowy - 2 kromki (100 g)
Przepis na tosty z jajkiem i bekonem krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk.
Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną.
Pieczywo tostowe opiecz w tosterze.
Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat tostów z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. Sprawdzony przepis na tosty z jajkiem i bekonem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, jajka, chleb tostowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić tosty z jajkiem i bekonem? Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk. Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze. Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera jednak spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Boczek jest również źródłem witamin z grupy B. Stanowi jeden z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.
Podsumowując smaczne tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie. Dobre tosty warto podać z dodatkiem awokado oraz świeżych sezonowych warzyw, które wzbogacą danie w wiele składników odżywczych. Tosty są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w tostach z jajkiem i bekonem
Lista alergenów dla tostów z jajkiem i bekonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
Wartości odżywcze tostów z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonała propozycja na śniadania. Tosty z dodatkami są dość kaloryczne i ciężkostrawne.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.