Tosty na słodko

Opublikowano: 16.02.2024 r., 19:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie tosty z owocami
Tosty na słodko
Tosty na słodko to idealny pomysł, kiedy najdzie cię ochota na łakocie, a tosty francuskie przygotujesz w kilka minut.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
263 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% (50 ml)
  • Chleb tostowy (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
  • Twaróg półtłusty - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Miód - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tosty na słodko krok po kroku

Jajko wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Następnie wsyp cynamon i cukier waniliowy całość ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Pieczywo zamocz w jajku z mlekiem i smaż pieczywo na rozgrzanym oleju.

Tosty podawaj z rozgniecionym twarogiem i miodem.

Jak oceniasz przepis na tosty na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,6% osób

Więcej informacji na temat tostów na słodko

Tosty na słodko to nic innego jak tosty francuskie, które możesz przygotować z chleba tostowego w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na słodkie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Jest to świetny sposób na wykorzystanie pieczywa sprzed kilku dni, dlatego koniecznie zapamiętaj mój przepis na tosty na słodko. Możesz je przygotować ze zwykłego pieczywa lub z chleba tostowego.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: jajko, mleko, chleb tostowy, olej rzepakowy, cynamon, twaróg półtłusty, cukier waniliowy i miód.

Zatem, jak zrobić tosty na słodko?

Jajko wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Następnie wsyp cynamon i cukier waniliowy całość ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Pieczywo zamocz w jajku z mlekiem i smaż pieczywo na rozgrzanym oleju. Tosty podawaj z rozgniecionym twarogiem i miodem.

Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są nasze tosty na słodko, będzie to dobry pomysł na posiłek nie tylko na śniadanie. Przygotuję w swoim domu i przekonaj się, że są najlepsze.

Alergeny w tostach na słodko

Lista alergenów dla tostów na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Twaróg półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy

Wartości odżywcze tostów na słodko

na 100g gotowej potrawy

O dodatkach do tostów możesz zadecydować sam, idealnie pasują również owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
219.61
263.53
Białko (g)
8.97
10.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
26.09
31.31
Węglowodany przyswajalne (g)
24.04
28.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.11
10.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.51
Tłuszcze nienasycone (g)
7.01
8.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.71
5.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.30
2.76
Cholesterol (mg)
61.28
73.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
55.07
66.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.86
65.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.76
40.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.64
4.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
279.97
335.97
Potas (mg)
148.71
178.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
116.94
140.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.56
167.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.33
28.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
1.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów na słodko 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów na słodko

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Chleb tostowy
100 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Twaróg półtłusty
100 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
38.90