Tosty na słodko
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% (50 ml)
- Chleb tostowy (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Twaróg półtłusty - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
Przepis na tosty na słodko krok po kroku
Jajko wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Następnie wsyp cynamon i cukier waniliowy całość ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Pieczywo zamocz w jajku z mlekiem i smaż pieczywo na rozgrzanym oleju.
Tosty podawaj z rozgniecionym twarogiem i miodem.
Więcej informacji na temat tostów na słodko
Tosty na słodko to nic innego jak tosty francuskie, które możesz przygotować z chleba tostowego w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na słodkie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Jest to świetny sposób na wykorzystanie pieczywa sprzed kilku dni, dlatego koniecznie zapamiętaj mój przepis na tosty na słodko. Możesz je przygotować ze zwykłego pieczywa lub z chleba tostowego.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: jajko, mleko, chleb tostowy, olej rzepakowy, cynamon, twaróg półtłusty, cukier waniliowy i miód.
Zatem, jak zrobić tosty na słodko?
Jajko wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Następnie wsyp cynamon i cukier waniliowy całość ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Pieczywo zamocz w jajku z mlekiem i smaż pieczywo na rozgrzanym oleju. Tosty podawaj z rozgniecionym twarogiem i miodem.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są nasze tosty na słodko, będzie to dobry pomysł na posiłek nie tylko na śniadanie. Przygotuję w swoim domu i przekonaj się, że są najlepsze.
Alergeny w tostach na słodko
Lista alergenów dla tostów na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Twaróg półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
Wartości odżywcze tostów na słodko
O dodatkach do tostów możesz zadecydować sam, idealnie pasują również owoce.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
jajka,
mleko,
chleb,
chleb tostowy,
olej rzepakowy,
cynamon,
twaróg,
cukier,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.