Tosty francuskie z jajkiem
- Chleb tostowy - 6 kromek (140 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (90 ml)
- Masło klarowane (50 g)
Przepis na tosty francuskie z jajkiem krok po kroku
Do miseczki wbij jajko.
Na patelnię wyłóż masło i rozgrzej.
Dodaj do jajek mleko oraz sol i pieprz.
Rozbełtaj jajka widelcem.
Chleb zamocz z obu stron w jajku.
Wykładaj kromki na gorące masło.
Smaż kilka chwil, aż jajko będzie ścięte i tosty będą złote.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat tostów francuskich z jajkiem
Pyszne, łatwe, szybkie tosty francuskie z jajkiem idealne na śniadanie i na kolację nie tylko dla dzieci. Tosty francuskie z jajkiem są fantastyczne i mają dobry, maślany smak. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, bardzo delikatne. Przepis na tosty francuskie z jajkiem należy do bardzo szybkich i łatwych. Dodatkowo są naprawdę genialne. Smakują one nie tylko dorosłym. Taki posiłek na kolację lub na śniadanie jest super nawet dla dzieci. Jak zrobisz tosty francuskie z jajkiem podawaj je na gorąco.
Tosty francuskie z jajkiem smażone na patelni to bardzo łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne jedzenie. Na kolacji czy na śniadaniu chociaż raz musiałeś je mieć. Jak zrobić tosty francuskie z jajkiem? To jest niezwykle proste, wymaga bardzo podstawowych produktów. Do przepisu na tosty francuskie z jajkiem warto wykorzystać chleb tostowy. Dobry jest taki, który ma już kilka dni. Jest to świetny sposób na szybkie i skuteczne „odświeżenie” chleba. Ponadto potrzebne będą jajka, mleko, masło klarowane oraz sól i pieprz. Rozgrzej dobrze tłuszcz. Zamiast masła może być olej roślinny. W tym czasie roztrzep jajko z dodatkiem mleka i przypraw. Możesz dodać też inne przyprawy, na przykład bazylię czy zioła prowansalskie. Pozostało tylko namoczenie chleba w jajku z obu stron i następnie usmażenie na złoty kolor tostów. Gotowe.
Tosty francuskie z jajkiem są bardzo podobne do grzanek z jajkiem zwanych inaczej chlebem w jajku smażonych na patelni. Różni je to, że do tostów dodaje się mleko. Dodatek mleka sprawia, że przepis na tosty francuskie z jajkiem jest bardzo delikatny. Tosty dosłownie rozpływają się w ustach. To sprawia, że taki posiłek jest bardzo fajny dla dzieciaków, które często bywają niejadkami. Zwykle tosty są jedzone z wielkim smakiem.
Tosty francuskie z jajkiem są wysokokaloryczne, mają także sporą ilość tłuszczu, na której są smażone. Jak zrobić tosty francuskie z jajkiem, by trochę zwiększyć wartość odżywczą i zmniejszyć kaloryczność? Chleb tostowy z mąki pszennej wymień na kromki chleba tostowego z pełnego ziarna. To dobre na zmniejszenie indeksu glikemicznego oraz zwiększenie podaży witamin, minerałów oraz błonnika. Smaż tosty na mniejszej ilości tłuszczu. W ten łatwy sposób zmniejszysz kaloryczność. Po smażeniu zdejmuj tosty z patelni na talerz i odsącz je na ręczniku papierowym.
Tosty jedz tak jak lubisz. Bez żadnych dodatków czy może z pysznym bekonem? Dobre będą przede wszystkim, gdy są ciepłe i chrupiące, tuż po usmażeniu. Gdy tosty są zimne nie są już chrupiące.
Alergeny w tostach francuskich z jajkiem
Lista alergenów dla tostów francuskich z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze tostów francuskich z jajkiem
Przepis na tosty francuskie zawiera sporą wartość energetyczną. Jest bogaty w węglowodany, tłuszcz i białko. Mają wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.