Tosty francuskie na słodko
- Chałka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - ćwierć szklanki (60 ml)
- Masło (20 g)
- Serek homogenizowany (200 g)
- Banan - 1 średnia sztuka (100 g)
Przepis na tosty francuskie na słodko krok po kroku
Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko oraz 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło.
Chałkę podziel na kawałki i namocz je w mleku wymieszanym z jajkiem.
Kromki chałki smaż na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika z dwóch stron (tosty powinny mieć złoty kolor).
Usmażone tosty wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed smażeniem kolejnej porcji chałki dokładnie wytrzyj patelnię i rozgrzej nowy tłuszcz.
Gotowe tosty posmaruj serkiem homogenizowanym i ułóż na nim kawałki banana (lub innych owoców).
Gotowe tosty podawaj na ciepło.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat tostów francuskich na słodko
Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne tosty możesz podać z różnymi dodatkami, np. z kremem czekoladowym, masłem orzechowym i owocami lub z dżemem. Przepis na tosty francuskie na słodko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chałka, jajka, mleko, masło, serek homogenizowany, banan oraz cukier wanilinowy.
A jak zrobić tosty francuskie na słodko? Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko oraz 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Chałkę podziel na kawałki i namocz je w mleku wymieszanym z jajkiem. Kromki chałki smaż na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika z dwóch stron (tosty powinny mieć złoty kolor). Usmażone tosty wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej porcji chałki dokładnie wytrzyj patelnię i rozgrzej nowy tłuszcz. Gotowe tosty posmaruj serkiem homogenizowanym i ułóż na nim kawałki banana (lub innych owoców). Gotowe tosty podawaj na ciepło.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Podsumowując: wiesz już, z czym podać pyszne tosty francuskie na słodko. Tosty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tostów francuskich dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na tosty jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Tosty świetnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie dla najmłodszych.
Alergeny w tostach francuskich na słodko
Lista alergenów dla tostów francuskich na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- chałka
- Mleko 2%
- Masło
- Serek homogenizowany
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tostów francuskich na słodko
Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Tosty na słodko możesz przygotować z ulubionymi dodatkami.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.