Tosty francuskie
- Chleb tostowy - 2 kromki (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% (50 ml)
- Ser gouda - 2 plasterki (16 g)
- Szynka kanapkowa - 1 plaster (12 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na tosty francuskie krok po kroku
Jajko wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli oraz pieprzu.
Rozgrzej patelnie z oliwą.
Zamocz kromki i połóż na patelni. Smaż, do momentu aż się zarumienią.
Przekręć jedną kromkę na drugą stronę, ułóż na niej plasterek sera, plasterek szynki i ponownie plasterek sera. Przykryj drugą kromką (usmażoną stroną do środka) i dociśnij.
Gdy pierwsza kromka się zarumieni, przekręć całą kanapkę na drugą stronę, aby usmażyć drugą kromkę.
Smaż do momentu, aż druga kromka się zarumieni.
Więcej informacji na temat tostów francuskich
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak przygotować tosty francuskie, które możesz zrobić z niezbyt świeżego chleba — to znaczy twardego, pamiętaj, żeby nie jeść spleśniałego pieczywa. Tosty francuskie możesz zrobić zarówno z chleba, jak i bułek. W tym przepisie pokaże ci jak zrobić tosty francuskie na słono, ale można przyrządzić je także w wersji na słodko, która chyba jest nawet bardziej popularna. Do ich przygotowania potrzebujesz: chleb, jajka, mleko, przyprawy i ulubione dodatki. Ja przygotuje klasyczne grzanki z serem i szynką. Nie jest to mega fit danie, bo zwykle robi się je z chleba tostowego i smaży, a ser też jest dosyć kalorycznym dodatkiem. Dlatego dam Ci kilka rad jak zrobić tosty francuskie, które będą, trochę bardziej fit. Te wskazówki znajdziesz tutaj, bo przepis na tosty francuskie przedstawia taką klasyczną wersję.
Zaczynamy od wyboru pieczywa. Bardziej wartościowe i sycące będzie pieczywo razowe. Następnie przygotowujemy masę z jajkiem, mlekiem i przyprawami — może być też samo jajko z przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (ja używam oleju w sprayu) - możesz też smażyć na suchej patelni. Teraz są dwie metody na zrobienie tosta francuskiego z serem i szynką. Pierwszy sposób to zrobienie z pieczywa i dodatków kanapki. Układamy plasterek sera, szynkę, kolejny plasterek sera i drugą kromkę. Żeby obniżyć kaloryczność, wybieraj ser odtłuszczony — na przykład ser „Piórko” lub mozzarellę light. Ściśnij kanapkę i zamocz w masie jajecznej. Smaż z dwóch stron, na wolnym ogniu, aż kanapka będzie zarumieniona. Drugi sposób jest trochę bardziej kaloryczny, ale lepiej się sprawdzi przy twardym pieczywie. Zaczynamy od zamoczenia 2 kromek, z obu stron, w jajkach z mlekiem i usmażenia z jednej strony. Następnie przekręcamy jedną kromkę, na usmażonej stronie kładziemy ser, szynkę i ponownie ser. Teraz przykrywamy drugą kromką (usmażoną stroną do środka) i przyciskamy. Gdy pierwsza kromka się zarumieni, przewracamy całą kanapkę, aby usmażyć też drugą kromkę. W tym czasie ser, który jest w środku, się rozpuści i połączy nasze tosty. Gdy z obu stron tost jest zarumieniony, zdejmujemy go z patelni.
Podawaj tosty ze świeżymi warzywami.
Alergeny w tostach francuskich
Lista alergenów dla tostów francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
Wartości odżywcze tostów francuskich
Możesz przygotować tosty francuskie także na pieczywie razowym, aby obniżyć indeks glikemiczny, lub bezglutenowym.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.