Tortille z szynką parmeńską
- Tortilla pełnoziarnista - 1 szt (60 g)
- Szynka parmeńska - 2 plastry (50 g)
- Pomidor - 3 plastry (60 g)
- Ogórek - 5 plasterków (25 g)
- Kiełki rzodkiewki - 2 łyżki (10 g)
- Serek śmietankowy - 1 łyżka (25 g)
- Mix sałat - 2 garści (50 g)
Przepis na tortille z szynką parmeńską krok po kroku
Tortillę wysmaruj serkiem śmietankowym.
Na serku ułóż opłukaną sałatę i kiełki.
Szynkę porwij na mniejsze kawałki i połóż na sałacie.
Dodaj ogórka i pomidora.
Boki tortilli złóż do środka, następnie zroluj je.
Więcej informacji na temat tortilli z szynką parmeńską
Tortille z szynką parmeńską to pyszna i łatwa przekąska, którą można przygotować w kilka chwil. Całość zabiera kilka chwil, a jej smak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich dań, gdyż to właśnie śródziemnomorska kuchnia jest inspiracją dla tej potrawy. Świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, ale też na imprezę, ze względu na swój smak, jak i atrakcyjny wygląd.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortille z szynką parmeńską, która będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również szybka i prosta, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje maksymalnie 10 minut i nie potrzeba obróbki termicznej, by ją stworzyć. Dzięki temu sprawdzi się świetnie jako propozycja na lunch do pracy czy szkoły. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i podgrzaną na patelni, a także w piekarniku. Będzie również dobrą opcją na podróż, gdyż nie rozpada się. To świetny pomysł na imprezę. Ze względu na swój wspaniały smak jest niezwykle uniwersalną opcją.
Przepis na tortille z szynką parmeńską jest bardzo prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych zdolności, wystarczy tylko wszystkie składniki włożyć do placka i zrolować go. Choć jest to propozycja naprawdę szybka w przygotowaniu, to jednak wciąż pozostaje zdrowa. To dlatego, że pozwala na przemycenie naprawdę sporej ilości warzyw. Choć oczywiście można dodać do niej swoją ulubioną propozycję, to ta podana w przepisie jest niezwykle smaczna i dobrze się razem komponuje. Głównym elementem, a przy tym najważniejszym są placki do tortilli. Warto wybrać te pełnoziarniste, które odznaczają się wyższym stężeniem błonnika. Dzięki temu są bardziej wartościową opcją. Dostarczają więcej witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Do tego wysoka zawartość włókna pokarmowego obniża indeks glikemiczny całej potrawy i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. To danie szybkie i łatwe, ale bardzo dobre. To idealna propozycja dla osób, które kochają proste, choć smaczne połączenia. Sprawdzi się na wszystkie imprezy, zwłaszcza na sylwestra.
Alergeny w tortillach z szynką parmeńską
Lista alergenów dla tortilli z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze tortilli z szynką parmeńską
To zdrowa opcja na szybki posiłek. Dostarcza sporo warzyw, dzięki czemu jest bogata w błonnik.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.