Tortilla ze szpinakiem
- Tortilla pełnoziarnista - 8 sztuk (400 g)
- Wędzony filet z piersi kurczaka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Ser żółty (150 g)
- Szpinak (300 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
Przepis na tortilla ze szpinakiem krok po kroku
Na początek podgrzej tortillę na patelni.
Następnie zetrzyj ser żółty i ułóż na wierzchu tortilli, aby się rozpuścił.
Kurczaka wędzonego pokrój w paski.
Umyj paprykę, wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
W miseczce umieść jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Tortille zdejmij z patelni, na roztopionym serze ułóż kurczaka, posmaruj go sosem jogurtowym, dodaj paprykę i świeży szpinak, zwiń placek w rulon.
Tortille ze szpinakiem możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat tortilli ze szpinakiem
Tortilla ze szpinakiem to świetna i szybka propozycja na obiad lub lunch w pracy. Tortilla zastąpi kanapkę, podawana jest na zimno. Przepis na tortillę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortille pełnoziarniste, kurczak wędzony, ser żółty, szpinak świeży, jogurt grecki, czosnek, papryka czerwona, sól i pieprz.
Jak zrobić tortillę ze szpinakiem? Na początek podgrzej tortillę na patelni, zetrzyj ser żółty i ułóż na wierzchu aby się rozpuścił. Kurczaka wędzonego pokrój w paski, umyj paprykę i wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. W miseczce umieść jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tortille zdejmij z patelni ułóż na serze kurczaka, posmaruj go sosem jogurtowym, dodaj paprykę i świeży szpinak, zwiń placek w rulon.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Tortille pełnoziarniste są lepszym wyborem niż wyroby z białej mąki. Oczyszczona mąka pozbawiana jest prawie wszystkich składników mineralnych, węglowodany znajdujące się w niej bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie jest zalecana do spożycia przez osoby chore na cukrzycę.
Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka w diecie. Jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, zawiera także małą ilość kalorii ogółem. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków.
Podsumowując smaczna tortilla ze szpinakiem idealnie sprawdzi się na szybki obiad na zimno. Świeży szpinak odgrywa rolę sałaty, jest smaczny, dlatego nie musi za każdym razem być traktowany jako składnik sosu. Przekąski z użyciem tortilli są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają dużo pracy. Pyszna przystawka ze szpinakiem jest dobra dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w tortilli ze szpinakiem
Lista alergenów dla tortilli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze tortilli ze szpinakiem
Tortilla ze szpinakiem to danie zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Tortilla zawiera dużo błonnika, jest także dobrym źródłem białka i złożonych węglowodanów. Warzywa dodatkowo zawierają cenne składniki mineralne.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.