Tortilla z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
- Tortilla pełnoziarnista - 2 placki (100 g)
- Awokado - 1 sztuka (250 g)
- Pomidor - 1 sztuka (200 g)
- Ogórek - 1 mała sztuka (80 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (130 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Cebula czerwona - 1/4 sztuki (25 g)
Przepis na tortillę z tofu krok po kroku
Wszystkie warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, ogórka i pomidora w plastry, a paprykę w słupki. Tofu pokrój w kostkę.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wykrój środek.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z awokado.
Tortille podpiecz na suchej patelni.
Placki posmaruj awokado, ułóż tofu i warzywa. Zawiń.
Więcej informacji na temat tortilli z tofu
Tortilla z tofu to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad lub kolację, a także w formie przystawki na przykład na imprezę. Dodatkowo wrapy z tofu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno, łatwo możesz je zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy, lub dać dzieciom do szkoły. Mimo że są w pełni wegetariańskie i wegańskie, dzięki obecności tofu, są bogate w białko, sycące i pełnowartościowe, z pewnością zadowolą też wiele osób, które na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortille z tofu i z warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować wrapy z tofu potrzebne Ci będą placki tortilli, tofu naturalne lub wędzone oraz ulubione świeże warzywa. Tortille możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotową – druga opcja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produkty i wybrać tortillę najlepiej na mące pełnoziarnistej i bez zbędnych dodatków. Wybierając tofu, zwróć natomiast uwagę na to, aby było ono wzbogacone w wapń, zwłaszcza jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską. Przepis na tortille z tofu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że wszystkie warzywa i tofu pokroisz w kostkę i podsmażysz na patelni z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami, ułożysz na tortilli i zawiniesz we wrapy. Tortillę możesz dodatkowo podpiec w piekarniku i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach będą bardzo dobre. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak zrobić najlepszą tortillę z tofu krok po kroku.
Alergeny w tortilli z tofu
Lista alergenów dla tortilli z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
Wartości odżywcze tortilli z tofu
Najlepiej wybrać tofu wzbogacane w wapń, aby uniknąć niedoborów tego składnika, których ryzyko wzrasta przy stosowaniu diet wegańskich.
Energia i białka
(445g)
Węglowodany
(445g)
Tłuszcze
(445g)
Witaminy
(445g)
Składniki mineralne
(445g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.