Tortilla z serkiem i szynką
- Tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka (62 g)
- Serek kanapkowy naturalny - 1 łyżka (25 g)
- Rukola - 1 garść (20 g)
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (120 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 1 łyżka (10 g)
- Szynka z indyka - 2 plasterki (30 g)
Przepis na tortillę z serkiem i szynką krok po kroku
Serkiem kanapkowym posmaruj placek tortilli.
Wyłóż na to plasterki szynki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Wszystko posyp nasionami słonecznika i oregano.
Zawiń w ciasny rulon.
By łatwiej pokroić rulon w plastry, zawiń dodatkowo w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 20 minut.
-
Roladki z tortilli
-
Tortilla na zimno
-
Ciasto na tortillę
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Tortilla wegetariańska
-
Rollsy z tortilli
-
Koreczki z tortilli
-
Mini tortille z kurczakiem
-
Tortilla z serkiem almette
-
Roladki z tortilli z tuńczykiem
-
Tortilla z łososiem i szpinakiem
-
Mini tortille zapiekane z kurczakiem
-
Roladki z tortilli wegetariańskie
-
Roladki z tortilli
Więcej informacji na temat tortilli z serkiem i szynką
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.
Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na sylwestra lub inną imprezę. Wtedy użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób które go nie lubią.
Tortilla z serkiem i szynką jest również dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Jeśli nie wiesz jak zrobić tortillę z serkiem i szynką to nasz przepis na tortillę z serkiem i szynką jest o tyle prosty, że nawet dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić.
Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z serkiem i szynką to ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty, a użyty w tortilli serek śmietankowy jest niskokalorycznym i smacznym zamiennikiem masła. Zawiera aż 4-krotnie mniej tłuszczów nasyconych w jednej porcji.
Dodatki takie jak rukola, pomidorki koktajlowe i nasiona słonecznika wzbogacają całe danie o smak, kolor i objętość. To powoduje, że daje sytość na dłużej oraz cieszy zmysły smaku, węchu i wzroku.
Alergeny w tortilli z serkiem i szynką
Lista alergenów dla tortilli z serkiem i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
Wartości odżywcze tortilli z serkiem i szynką
Energia i białka
(262g)
Węglowodany
(262g)
Tłuszcze
(262g)
Witaminy
(262g)
Składniki mineralne
(262g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.