Przepis na tortillę z serkiem chrzanowym krok po kroku
- Jogurt naturalny 2% 180 g 1 opakowanie
- Chrzan 20 g 2 łyżki
- Tortilla pełnoziarnista 40 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 200 g 2 sztuki
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
- Kolendra świeża 20 g 1 garść
Piersi z kurczaka pokrój w plastry, dopraw do smaku i grilluj na patelni bez tłuszczu.
Jogurt naturalny wymieszaj z chrzanem.
Tortille posmaruj serkiem chrzanowym.
Grillowane kawałki mięsa ułóż na tortilli.
Dodaj pokrojone w słupki warzywa i posiekaną kolendrę.
Zawiń tortillę z farszem i pokrój w plastry 3-4 cm.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Tortilla z serkiem chrzanowym - cechy przepisu
Więcej o tortilli z serkiem chrzanowym
Tortilla z serkiem chrzanowym to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja
wersja zawiera grillowaną pierś z kurczaka ale w łatwy sposób przygotujesz ją w wersji wegetariańskiej, a także w wersji bezglutenowej zamieniając tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z mąki naturalnie nie zawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa.
Takie rollsy nie dosyć, że są szybkie do wykonania, to dodatkowo są dobre na zimno.
Możesz podawać przekąski na ciepło z świeżo grillowaną piersią z kurczaka lub taką która już ostygnie. Nie ma szybszego sposobu na lepszą przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę przed daniem głównym. Warto zapamiętać przepis na tortille z serkiem chrzanowym, ponieważ świetnie sprawdzą się także jako przekąska na sylwestra.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w tortille, a jako farsz może posłużyć wszystko. Jeśli nie ograniczasz w swojej codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego tak jak w moim przypadku możesz postawić np. na grillowaną lub panierowaną pierś z kurczaka lub krewetki.
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej postaw na dużą porcje świeżych warzyw.
Przed włożeniem farszu warto posmarować placek, dzisiaj proponuję Ci serek chrzanowy, który w łatwy sposób przygotujesz w domu. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z odrobiną chrzanu. Możesz postawić także na humus lub serkiem śmietankowy.
Jako dodatek do tortilli idealnie sprawdzi się dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Przygotowane tortille z dowolnym farszem pokrój na 3-4 cm plastry. Podawaj jako przekąskę na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym, pokochają je nie tylko dorośli ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.
Dokładny opis jak zrobić tortille z serkiem chrzanowym opisałam nieco niżej, przeczytaj i śmiało skorzystaj. Smacznego!
Wartości odżywcze tortilli z serkiem chrzanowym
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w tortilli z serkiem chrzanowym
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na tortillę z serkiem chrzanowym
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na tortillę z serkiem chrzanowym
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli z serkiem chrzanowym
Lista alergenów dla tortilli z serkiem chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista