Przepis na tortillę z pastą jajeczną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, duża miska

Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo, około 7 minut od zagotowania.

Ugotowane jajka ostudź i obierz.

Przełóż jajka do pojemnika blendera i zblenduj na gładką masę z dodatkiem majonezu i musztardy.

Do pasty dodaj posiekaną drobno natkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Placki tortilli rozłóż na blacie i posmaruj je pastą jajeczną.

Pomidory umyj i pokrój w plasterki, rozłóż na tortillach.

Tortille zwiń w ciasne roladki.

Tortilla z pastą jajeczną podana na białym talerzu z warzywami.
tortilla z pastą jajeczną
Koszt przygotowania dania
10.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
593 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Tortilla z pastą jajeczną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli z pastą jajeczną

Tortilla z pastą jajeczną to wspaniały przepis na pyszne śniadanie, które nie tylko wybornie smakuje, ale również syci na długo. Sprawdzi się idealnie na co dzień. To wybór dla każdego, kto kocha naprawdę szybkie i proste dania. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil.

Przepis na tortillę z pastą jajeczną jest niezwykle prosty, wystarczy kilka chwil, by stworzyć pełnowartościowe śniadanie. Podstawą jest pyszna pasta jajeczna, którą przygotowuje się w kilka chwil. Do jej przyrządzenia konieczna jest obecność jajek. By ten dodatek był naprawdę smaczny, należy zadbać o ich jak najwyższą jakość. Warto skusić się na te z wolnego wybiegu albo ekologiczne. Mają one nie tylko więcej składników odżywczych, ale są również lepsze dla środowiska. Jajka wspaniale łączą się z majonezem i musztardą i tworzą wyborną opcję, która wspaniale zgra się z resztą dodatków podanych w przepysznej tortilli. Drugą częścią tego dania jest oczywiście placek. Pierwotnie tortille bardzo często były przygotowywane z mąki kukurydzianej, jednak teraz zdarza się to niezwykle rzadko. Częściej można spotkać się z tymi na bazie mąki pszennej. Najlepiej wybierać wśród nich takie, które bazują na mące pełnoziarnistej, która jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Ten składnik nie tylko wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale również poprawia profil lipidowy, dzięki czemu wspiera układ krwionośny. Pełnoziarniste placki dostarczają również więcej witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, czy magnezu, dbającego o mięśnie. Pełnoziarnista tortilla z pastą jajeczną to przystawka, która sprawdzi się świetnie nawet na diecie redukcyjnej, gdyż bardzo dobrze syci, co jest niezwykle ważne zwłaszcza przy zmniejszaniu kaloryczności. W dodatku to naprawdę pyszna przekąska. Wspaniale sprawdzi się na imprezę, ale również na śniadanie. To dobre rozwiązanie dla miłośników naprawdę smacznych dań. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortille z pastą jajeczna, by były naprawdę szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie.

Wartości odżywcze tortilli z pastą jajeczną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kalorie)
180.80 kcal
593.03 kcal
Białko
6.62 g
21.71 g

Węglowodany w tortilli z pastą jajeczną

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany
8.58 g
28.14 g
Węglowodany przyswajalne
7.37 g
24.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
3.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz
13.24 g
43.42 g
Tłuszcze nasycone
3.56 g
11.68 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.55 g
31.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.56 g
11.67 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.00 g
19.66 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
155.07 mg
508.64 mg

Witaminy w przepisie na tortillę z pastą jajeczną

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A
77.74 µg (mcg)
254.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Witamina C
4.77 mg
15.63 mg
Witamina D
0.83 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)
Witamina E
1.04 mg
3.41 mg
Retinol
66.36 µg (mcg)
217.66 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.77 mg
Niacyna
0.78 mg
2.55 mg
Foliany
39.28 µg (mcg)
128.84 µg (mcg)
Beta karoten
120.65 µg (mcg)
395.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę z pastą jajeczną

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód
256.48 mg
841.25 mg
Potas
165.79 mg
543.78 mg
Wapń
48.05 mg
157.61 mg
Fosfor
121.65 mg
399.00 mg
Magnez
14.15 mg
46.40 mg
Żelazo
1.33 mg
4.35 mg
Cynk
0.71 mg
2.32 mg
Miedź
0.07 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z pastą jajeczną 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z pastą jajeczną

Lista alergenów dla tortilli z pastą jajeczną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania tortilli z pastą jajeczną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pietruszka
45 g
pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Tortilla
80 g
4 placki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Pomidor
180 g
1 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na tortillę z pastą jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób