Tortilla z kurczakiem po meksykańsku

Opublikowano: 23.12.2021 r., 12:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku na blacie
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Pyszny, ciepły farsz z kurczaka, fasoli, kukurydzy i papryki zawinięty w tortillę. Czy może być coś lepszego niż tortilla z kurczakiem po meksykańsku?
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
543 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Czosnek 3 ząbki (20 g)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Fasola czerwona 1 puszka (170 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka (180 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (180 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 2 sztuki (5 g)
  • Tortilla pełnoziarnista 4 placki (240 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, sitko, praska do czosnku, maszynka do mięsa

Przepis na tortillę z kurczakiem po meksykańsku krok po kroku

Na sitku odsącz fasolę i kukurydzę.

Cebulę i papryczki chilli pokrój w drobną kostkę.

Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj mięso i smaż, aż mięso się zarumieni.

Następnie dodaj papryki, podsmaż przez minutę i wlej passatę.

Dodaj pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i łyżeczkę oregano.

Przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut.

Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszaj.

Zmniejsz moc palnika i w tym czasie podgrzej placki tortilli na patelni lub w piekarniku.

Gorący farsz nałóż na tortillę i ciasno zwiń.

Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na tortillę z kurczakiem po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat tortilli z kurczakiem po meksykańsku

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę sylwestrową, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Nasz prosty przepis na tortillę z kurczakiem po meksykańsku wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić tortillę z kurczakiem po meksykańsku na obiad to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Aby go wykonać potrzebujecie mięsa z piersi kurczaka, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, papryki czerwonej i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Dorzuć pokrojone papryki i wlej passatę. Dobrze dopraw i duś przez około 10 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed podań dodaj kukurydzę i fasolę. Taki ciepły farsz rozłóż na plackach tortilli.

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku to danie, które możesz podać od razu lub dodatkowo posypane żółtym serem zapiec w piekarniku. W obu wersjach będzie naprawdę pyszna.

To danie to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad.

Alergeny w tortilli z kurczakiem po meksykańsku

Lista alergenów dla tortilli z kurczakiem po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Wartości odżywcze tortilli z kurczakiem po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
155.21
543.23
Białko (g)
9.95
34.81
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.59
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
20.79
72.77
Węglowodany przyswajalne (g)
16.44
57.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.35
15.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.92
13.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
5.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
8.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
5.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
2.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
15.59
54.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
25.91
90.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.43
71.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.63
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.92
6.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.62
12.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.73
307.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
254.29
890.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
179.69
628.92
Potas (mg)
401.60
1405.60
Wapń (mg)
60.86
213.01
Fosfor (mg)
172.05
602.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.01
157.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
6.05
Cynk (mg)
0.99
3.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z kurczakiem po meksykańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z kurczakiem po meksykańsku

Koszt składników
56.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
20 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Passata pomidorowa
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Fasola czerwona
170 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.98
Za 170 g
Kukurydza konserwowa
180 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 180 g
Papryka czerwona
180 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Tortilla pełnoziarnista
240 g
4 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.61
Za 240 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
56.80