Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Czosnek - 3 ząbki (20 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Fasola czerwona - 1 puszka (170 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (180 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (180 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 2 sztuki (5 g)
- Tortilla pełnoziarnista - 4 placki (240 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na tortillę z kurczakiem po meksykańsku krok po kroku
Na sitku odsącz fasolę i kukurydzę.
Cebulę i papryczki chilli pokrój w drobną kostkę.
Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.
Pierś z kurczaka zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj mięso i smaż, aż mięso się zarumieni.
Następnie dodaj papryki, podsmaż przez minutę i wlej passatę.
Dodaj pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i łyżeczkę oregano.
Przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut.
Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz moc palnika i w tym czasie podgrzej placki tortilli na patelni lub w piekarniku.
Gorący farsz nałóż na tortillę i ciasno zwiń.
Podawaj od razu.
Więcej informacji na temat tortilli z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.
Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę sylwestrową, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.
Nasz prosty przepis na tortillę z kurczakiem po meksykańsku wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić tortillę z kurczakiem po meksykańsku na obiad to główną rolę odgrywa tu pyszny farsz. Aby go wykonać potrzebujecie mięsa z piersi kurczaka, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, papryki czerwonej i papryczki chilli. Całość będzie gęsta przez dodatek passaty pomidorowej i aromatycznych przypraw. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni. Dorzuć pokrojone papryki i wlej passatę. Dobrze dopraw i duś przez około 10 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed podań dodaj kukurydzę i fasolę. Taki ciepły farsz rozłóż na plackach tortilli.
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku to danie, które możesz podać od razu lub dodatkowo posypane żółtym serem zapiec w piekarniku. W obu wersjach będzie naprawdę pyszna.
To danie to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad.
Alergeny w tortilli z kurczakiem po meksykańsku
Lista alergenów dla tortilli z kurczakiem po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
Wartości odżywcze tortilli z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.