Tortilla z kurczakiem na zimno

Opublikowano: 03.11.2021 r.
Jeśli lubicie tortilla z pełnoziarnistym plackiem, wędzonym filetem z piersi kurczaka oraz sałatą lodową, to ten przepis jest dla was idealny. Całość dopełnia serek śmietankowy i musztarda miodowa, które nadają kanapkowej tortilli wyjątkowego smaku. Cieszcie się szybkim i prostym posiłkiem pełnym wyrazistych składników!
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 400 g (8 sztuk)
 - Serek śmietankowy - 200 g
 - Musztarda miodowa - 100 g
 - Ogórek konserwowy - 250 g
 - Ser żółty - 200 g
 - Wędzony filet z piersi kurczaka - 400 g
 - Sałata lodowa - 100 g (1 główka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Tortille posmaruj serkiem śmietankowym i musztardą.
 - Pokrój pierś kurczaka w plastry.
 - Ogórki w occie pokrój w poprzek w cienkie plastry.
 - Na tortilli układaj sałatę, kawałki kurczaka, ogórek w occie i plastry sera żółtego, dopraw solą i pieprzem.
 - Zwiń w rulon i przekrój na pół.
 
Komentarz dietetyka
Tortilla z kurczakiem to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Tortilla jest także źródłem błonnika pokarmowego. Jest więc dobrym pełnowartościowym posiłkiem nadającym się także jako drugie śniadanie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny