Tortilla z kurczakiem i serem
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Piersi kurczaka, ser Mozzarella i tortilla pełnoziarnista to główne składniki tego przepisu na tortillę z kurczakiem i serem. Kurczak jest soczysty, ser pysznie się roztapia, a pełnoziarnista tortilla dodaje charakteru. Do tego odrobina cebuli czerwonej, rukoli i aromatycznego czosnku, by całość nabrała intensywnego smaku – idealne połączenie na szybki, sycący posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 60 g (2 sztuki)
- Jogurt naturalny - 180 ml (1 opakowanie)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Rukola - 20 g (2 garści)
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Ser Mozzarella - 180 g (1 kula)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku i smaż na rozgrzanym oleju.
- Placek tortilli podgrzej, posmaruj sosem czosnkowym.
- Dodaj rukolę, mięso, pomidorki i resztę warzyw.
- Na końcu dodaj plastry mozzarelli i podgrzej w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.
- Podawaj z sosem czosnkowym.
Komentarz dietetyka
Tortillę możesz przygotować z dowolnymi warzywami, może być ona też w formie wegetariańskiej, wystarczy, że nie dodasz mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk