Tortilla z jajecznicą
- Tortilla pełnoziarnista - 1 placek (60 g)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Papryka czerwona - pół szt (120 g)
- Rukola - 1 garść (25 g)
Przepis na tortillę z jajecznicą krok po kroku
Na suchej patelni podgrzej tortillę.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej paprykę pokrojoną w kostkę.
Wbij do środka jajka i dopraw solą i pieprzem.
Smaż do uzyskania preferowanej konsystencji.
Udekoruj ją posiekanym szczypiorkiem.
Jajecznicę przełóż na placek tortilli i połóż na wierzch rukolę.
Tortillę zawiń.
Więcej informacji na temat tortilli z jajecznicą
Tortilla z jajecznicą to wspaniała propozycja na naprawdę ciekawe śniadanie, które zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i konsystencją. Sprawdzi się zarówno dla miłośników tradycyjnych dań, jak i tych którzy kochają kuchenne szaleństwa, których w tym daniu nie brakuje. Całość smakuje naprawdę wspaniale i świetną opcją na sycący i pożywny posiłek.
Przepis na tortillę z jajecznicą jest niezwykle ciekawy i będzie świetną alternatywą dla tych, którym znudził się już klasyczny przepis na śniadaniowe jajka. W takiej wersji całość jest nie tylko bardziej atrakcyjna, ale również nieco bardziej sycąca. To dlatego, że podawana jest w tortilli, która sprawia, że danie ma więcej kalorii i błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z jajecznicą, by była naprawdę pyszna i pełna smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu można przygotować naprawdę niezwykłe danie, które bazuje tylko na kilku produktach. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w większości sklepów. Dzięki czemu odtworzenie tego pomysłu w domu na pewno nie będzie zbyt trudne. W dodatku, by przyrządzić to danie wystarczy kilka chwil. To idealna opcja dla wszystkich, którzy nie mają zbyt dużo czasu rano. To śniadanie sprawdza się nawet dla najbardziej zabieganych. Całość można również zapakować ze sobą i odgrzać w pracy. To wspaniała opcja na śniadanie nawet dla osób, które nie są zbyt dobre w gotowaniu, a także tych którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Do jego wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci.
To naprawdę wspaniały pomysł na łatwe i bardzo szybkie danie, które prezentuje się bardzo efektownie. Połączenie ciepłej jajecznicy z pełnoziarnistą tortillą i warzywami, zwłaszcza rukola, jest naprawdę świetnym pomysł. Wszystkie te składniki wspaniale się razem ze sobą komponują i tworzą fantastyczny smak. Ta śniadaniowa tortilla będzie dobra również na kolację, gdyż naprawdę dobrze syci, a nie jest zbyt ciężka. W dodatku je również pyszna i łatwa.
Alergeny w tortilli z jajecznicą
Lista alergenów dla tortilli z jajecznicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortilli z jajecznicą
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.