Tortilla z halloumi

Opublikowano: 19.03.2023 r., 15:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śródziemnomorska tortilla z serem halloumi
Tortilla z halloumi
Jeśli nie masz pomysłu na obiad bez mięsa, koniecznie wypróbuj moją tortillę z serem halloumi. Idealnie sprawdzi się ona nie tylko jako danie obiadowe, ale też jako przekąska.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
353 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (100 g)
  • Sos BBQ - 2 łyżki (20 ml)
  • Roszponka - 1 garść (40 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (240 g)
  • Ogórek - 2 sztuki (120 g)
  • Ser halloumi - 1 sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na tortilli z halloumi krok po kroku

Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni.

Placki tortilli posmaruj sosem BBQ i dodaj roszponkę.

Resztę warzyw pokrój i dodaj na tortillę.

Na końcu dodaj plastry sera i zawiń całość.

Możesz podgrzać tortillę w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na tortilli z halloumi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat tortilli z halloumi

Nawet jeśli ze swojej diety nie wykluczasz mięsa, na pewno zasmakuje Ci tortilla z halloumi. Ser halloumi idealnie sprawdzi się jako zamiennik mięsa, poznaj mój, przepis na tortillę z halloumi i przekonaj się, że wegetariańskie posiłki bez mięsa też mogą być smaczne i dobre dla każdego. Jeśli chcesz, poznaj mój sprawdzony przepis, przeczytaj niżej i przekonaj się, jak pyszna jest wegetariańska tortilla. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny lub przekąskę na imprezę.

Najlepsza tortilla będzie już z podstawowymi warzywami, śmiało możesz przygotować do nich też chutney z czerwonej cebuli to nic innego jak delikatna i kremowa konfitura cebulowa.

Można się z nią spotkać bardzo często w restauracjach jako dodatek do wielu dań np. do burgerów.

Zaczynamy od obrania cebuli, następnie pokrój ją w pióra lub na ósemki, wrzuć do garnka lub na patelnie i chwile podsmażaj.

Dodaj około ½ szklanki wody i duś. W tym momencie ważne jest, aby cebula maksymalnie zmiękła. Później dodaj cukier i wino, podgrzewaj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Na samym końcu dodaj ocet i podgrzewaj jeszcze chwilę. Po 10 minutach powstanie pyszny sos z czerwonej cebuli. Możesz podawać go bezpośrednio do potrawy lub zrobić zapasy. Wystarczy, że przełożysz ciepły chutney do wcześniej wyparzonego słoiczka i będziesz przechowywać w lodówce. Tak przygotowany mus możesz dodawać do dań obiadowych na ciepło lub na zimno.

Warto spożywać cebulę i przetwory z niej, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to wszystko dzięki swoim składnikom odżywczym. Cebula to bogactwo witamin z grupy B, C, K, E, A, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.

Dodatkowo warto pamiętać, że cebula ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Dlatego warto spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Spożywanie cebuli może, także pozytywnie wpłynąć na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Nie bez powodu nasze mamy, w każdą zimę robiły domowy syrop z cebuli, aby zadbać o naszą odporność. W porównaniu do niego smak chutney z czerwonej cebuli jest bardzo dobry, konsystencja delikatna i kremowa.

Skoro już wiesz, jak zrobić chutney z czerwonej cebuli, wykorzystaj go do naszej tortilli i przekonaj się, jaka jest dobra, a składniki, z których powstanie ten obiad, są ogólnodostępne i niedrogie.

Alergeny w tortilli z halloumi

Lista alergenów dla tortilli z halloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos BBQ
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi

Wartości odżywcze tortilli z halloumi

na 100g gotowej potrawy

Ser halloumi to idealny zamiennik mięsa, o rodzaju dodatków możesz zadecydować sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
176.81
353.62
Białko (g)
8.12
16.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.35
18.70
Węglowodany przyswajalne (g)
7.54
15.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
3.62
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.02
24.05
Tłuszcze nasycone (g)
9.35
18.70
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos bbq, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.53
45.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
31.77
63.54
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.01
14.01
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
1.71
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.05
50.10
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
507.71
1015.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
422.89
845.77
Potas (mg)
165.87
331.75
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Wapń (mg)
266.67
533.34
Fosfor (mg)
59.76
119.52
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.70
35.39
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.22
Cynk (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z halloumi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z halloumi

Koszt składników
54.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
100 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Sos BBQ
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 220,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 20 ml
Roszponka
40 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Pomidor
240 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Ogórek
120 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ser halloumi
200 g
1 sztuka
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
54.30