Tortilla z guacamole

Opublikowano: 07.12.2021 r., 17:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla z guacamole i składniki
Tortilla z guacamole
Tortilla z guacamole to pyszny sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to proste danie. Domowe guacamole dopełnia danie dodatkowym smakiem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 5 min
409 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (120 g)
  • Awokado - 1 sztuka (140 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1/2 sztuki (100 g)
  • Pomidor - 1 sztuka (170 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Ser cheddar - 1 łyżka (20 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1/3 sztuki (5 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (45 g)
  • Mix sałat - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
sitko, patelnia beztłuszczowa

Przepis na tortillę z guacamole krok po kroku

Kurczaka pokrój w cienkie paski. Posyp przyprawami: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Odstaw, by chwilę się zamarynował.

Ser zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli posiekaj na drobną kostkę.

Pomidora sparz i obierz. Połowę pomidora pokrój w kostkę i przełóż na sitko, żeby go trochę odsączyć z soku. Drugą część pomidora pokrój w plastry.

Cebulę pokrój w kostkę i przelej wrzątkiem, by pozbyć się ostrego smaku.

Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Miąższ wydrąż do miseczki i rozgnieć widelcem.

Dodaj cebulę, pomidora pokrojonego w kostkę, chilli, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.

Kurczaka podsmaż na patelni beztłuszczowej. Jeśli będzie za bardzo przywierał do dna podlej go kilkoma łyżkami wody.

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku według instrukcji na opakowaniu.

Placek posmaruj przygotowanym guacamole. Wyłóż na to sałatę, kurczaka, pomidora i posyp startym serem.

Załóż na farsz dolną część tortilli, następnie w ten sam sposób załóż jeden i drugi bok placka.

Tortilla z guacamole jest od razu gotowa do jedzenia.

Jak oceniasz przepis na tortillę z guacamole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat tortilli z guacamole

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na sylwestra lub inną imprezę, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.

Tortilla z guacamole to szybkie danie, które sprawdzi się na obiad i kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z pastą guacamole to podstawę stanowi tu pyszna pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujesz awokado, chilli, pomidora, sok z cytryny, cebulę i przyprawy. Cebulę, chilli i pomidora pokrój w kostkę. Pomidora odsącz na sitku, by pasta była mniej wodnista. Sparzenie cebuli wrzątkiem spowoduje, że straci trochę ze swojej ostrości. Z awokado wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana pasta będzie idealna do tortilli z kurczakiem lub jako dip do chipsów.

Przepis na tortillę z guacamole przygotujesz w zaledwie 15 minut, więc to naprawdę szybka potrawa. Guacamole możesz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nawet kilka dni, więc możesz przygotować go wcześniej. Aby wykonać ten prosty przepis potrzebujesz tortillę, kurczaka, żółty ser i ulubione warzywa. Mięso zamarynuj w ulubionych przyprawach i podsmaż na patelni z dodatkiem wody. Warzywa pokrój, a ser zetrzyj na tarce. Placek tortilli posmaruj pastą z awokado, wyłóż pozostałe składniki. Zawiń w kopertę i zjedz. Tak przygotowana tortilla na pewno Cię zachwyci!

Alergeny w tortilli z guacamole

Lista alergenów dla tortilli z guacamole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze tortilli z guacamole

na 100g gotowej potrawy

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
136.40
409.20
Białko (g)
7.06
21.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.74
38.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.86
26.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.88
11.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.74
20.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
8.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
11.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
9.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.21
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.12
Brak danych dla: mix sałat.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.85
44.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
24.03
72.10
Witamina B6 (mg)
0.28
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.19
Witamina C (mg)
8.05
24.14
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Witamina E (mg)
0.27
0.81
Retinol (µg (mcg))
9.86
29.57
Tiamina (mg)
0.20
0.61
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Niacyna (mg)
3.05
9.14
Foliany (µg (mcg))
53.66
160.99
Beta karoten (µg (mcg))
153.23
459.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
149.89
449.66
Potas (mg)
297.70
893.11
Wapń (mg)
78.20
234.60
Fosfor (mg)
136.54
409.63
Magnez (mg)
32.33
96.98
Żelazo (mg)
0.80
2.41
Cynk (mg)
0.81
2.42
Miedź (mg)
0.12
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z guacamole 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z guacamole

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
120 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 120 g
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1/2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Ser cheddar
20 g
1 łyżka
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 20 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1/3 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Cebula
45 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Mix sałat
20 g
1 garść
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
48.80