Tortilla z guacamole
- Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (120 g)
- Awokado - 1 sztuka (140 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1/2 sztuki (100 g)
- Pomidor - 1 sztuka (170 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Ser cheddar - 1 łyżka (20 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1/3 sztuki (5 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (45 g)
- Mix sałat - 1 garść (20 g)
Przepis na tortillę z guacamole krok po kroku
Kurczaka pokrój w cienkie paski. Posyp przyprawami: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Odstaw, by chwilę się zamarynował.
Ser zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli posiekaj na drobną kostkę.
Pomidora sparz i obierz. Połowę pomidora pokrój w kostkę i przełóż na sitko, żeby go trochę odsączyć z soku. Drugą część pomidora pokrój w plastry.
Cebulę pokrój w kostkę i przelej wrzątkiem, by pozbyć się ostrego smaku.
Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Miąższ wydrąż do miseczki i rozgnieć widelcem.
Dodaj cebulę, pomidora pokrojonego w kostkę, chilli, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Kurczaka podsmaż na patelni beztłuszczowej. Jeśli będzie za bardzo przywierał do dna podlej go kilkoma łyżkami wody.
Placki tortilli podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku według instrukcji na opakowaniu.
Placek posmaruj przygotowanym guacamole. Wyłóż na to sałatę, kurczaka, pomidora i posyp startym serem.
Załóż na farsz dolną część tortilli, następnie w ten sam sposób załóż jeden i drugi bok placka.
Tortilla z guacamole jest od razu gotowa do jedzenia.
Więcej informacji na temat tortilli z guacamole
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.
Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na sylwestra lub inną imprezę, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.
Tortilla z guacamole to szybkie danie, które sprawdzi się na obiad i kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z pastą guacamole to podstawę stanowi tu pyszna pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujesz awokado, chilli, pomidora, sok z cytryny, cebulę i przyprawy. Cebulę, chilli i pomidora pokrój w kostkę. Pomidora odsącz na sitku, by pasta była mniej wodnista. Sparzenie cebuli wrzątkiem spowoduje, że straci trochę ze swojej ostrości. Z awokado wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana pasta będzie idealna do tortilli z kurczakiem lub jako dip do chipsów.
Przepis na tortillę z guacamole przygotujesz w zaledwie 15 minut, więc to naprawdę szybka potrawa. Guacamole możesz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nawet kilka dni, więc możesz przygotować go wcześniej. Aby wykonać ten prosty przepis potrzebujesz tortillę, kurczaka, żółty ser i ulubione warzywa. Mięso zamarynuj w ulubionych przyprawach i podsmaż na patelni z dodatkiem wody. Warzywa pokrój, a ser zetrzyj na tarce. Placek tortilli posmaruj pastą z awokado, wyłóż pozostałe składniki. Zawiń w kopertę i zjedz. Tak przygotowana tortilla na pewno Cię zachwyci!
Alergeny w tortilli z guacamole
Lista alergenów dla tortilli z guacamole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
Wartości odżywcze tortilli z guacamole
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.