Tortilla z awokado

Opublikowano: 23.10.2021 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla z awokado na desce
Tortilla z awokado
Tortilla z awokado to doskonała propozycja na pyszną przekąskę z tortilli. Tortille nadają się jako lunch do pracy a także jako szybka przekąska dla gości.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 3 min
255 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista (400 g)
  • Łosoś wędzony (400 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Awokado (200 g)
  • Cebula czerwona (70 g)
  • Serek śmietankowy (150 g)
  • Limonka (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tortilla z awokado krok po kroku

Przekrój awokado na pół, przekręć i otwórz, w pestkę wbij nóż i usuń ją.

Miąższ awokado natnij delikatnie nożem i wydrąż łyżką.

Umieść awokado w misce i dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, rozciśnij widelcem na gładką masę.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado.

Pomidora pokrój w kostkę.

Podgrzej na patelni placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietankowym, na wierzch dodaj awokado, na nie kawałki łososia i pokrojone pomidory.

Brzegi placka zawiń do środka i zroluj.

Tortille z awokado pokrój na mniejsze kawałki i podawaj jako przystawkę.

Jak oceniasz przepis na tortilla z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat tortilli z awokado

Tortilla z awokado to pyszna przystawka podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Tortilla jest smaczna i zdrowa, zawiera białko zwierzęce oraz zdrowe tłuszcze. Przepis na tortillę z awokado jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortille pełnoziarniste, awokado, pomidor, cebula, łosoś wędzony, serek śmietankowy, limonka, sól, pieprz.

Jak zrobić tortillę z awokado? Przekrój awokado na pół, przekręć i otwórz, w pestkę wbij nóż i usuń ją. Miąższ awokado natnij delikatnie nożem i wydrąż łyżką. Umieść go w misce i dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij go widelcem na gładką masę, cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado. Pomidora pokrój w kostkę. Podgrzej na patelni placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietankowym, na wierzch dodaj awokado, na nie kawałki łososia i pokrojone pomidory, brzegi zawiń do środka i zroluj.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy i zawierają kwasy omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą i zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia.

Podsumowując przystawka z tortilli jest zdrowa i smaczna. Prosty przepis możesz przygotować rano i wziąć do pracy jako lunch. Smaczna tortilla z wędzonym łososiem jest dobrym źródłem kwasów omega-3.

Alergeny w tortilli z awokado

Lista alergenów dla tortilli z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze tortilli z awokado

na 100g gotowej potrawy

Tortilla z awokado to doskonały posiłek zawierający dużo błonnika pokarmowego. Jest także wspaniałym źródłem białka zwierzęcego a także cennych dla naszego serca kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
164.81
255.45
Białko (g)
8.40
13.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
14.54
22.54
Węglowodany przyswajalne (g)
10.80
16.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.74
5.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
8.34
12.93
Tłuszcze nasycone (g)
4.11
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
6.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
5.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.34
Cholesterol (mg)
14.65
22.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
45.01
69.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
1.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.69
7.27
Witamina D (µg (mcg))
4.46
6.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.74
55.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.91
4.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.80
78.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.10
152.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
376.75
583.96
Potas (mg)
234.04
362.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.43
120.02
Fosfor (mg)
152.12
235.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.15
51.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.77
Cynk (mg)
0.74
1.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z awokado 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z awokado

Koszt składników
75.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
400 g
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.68
Za 400 g
Łosoś wędzony
400 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
48.00
Za 400 g
Pomidor
300 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Awokado
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula czerwona
70 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Limonka
30 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
75.40